Eleccions municipals 2023

¿Qui s’emporta els vots que perd Ciutadans a Catalunya?

  • La fragmentació llasta les expectatives de les dretes a Barcelona

  • Ciutadans es presenta en menys de la meitat de municipis catalans que a l’eleccions del 2019

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona 2023?

¿Qui s’emporta els vots que perd Ciutadans a Catalunya?
3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2019, Ciutadans es va presentar en més de 200 municipis catalans i va aconseguir obtenir 178.330 vots, gairebé 100.000 a la ciutat de Barcelona. Quatre anys més tard, les perspectives són molt diferents. A Catalunya, els taronges només han pogut confirmar 93 llistes, i han hagut de desistir de presentar-se a fins a 12 capitals de comarca –entre les quals IgualadaVicMollerussa Amposta– i en ciutats amb xifres importants de població com Sant Feliu de LlobregatRipollet Molins de Rei. A més, gairebé totes les enquestes els situen fora del consistori barceloní.

Davant aquesta situació, el PP s’ha llançat a buscar el seu sac de vots i intenta erigir-se com el vot útildel ‘constitucionalisme’ de dreta o centredreta. Amb l’estratègia de menjar-se el 3% de vots que algunes enquestes encara atorguen a Cs, l’alcaldable Daniel Sirera va presentar aquest dissabte passat una llista de 14 exdirigents i exfundadors de la formació taronja que en aquestes eleccions demanen votar la seva candidatura. Però els populars no seran els únics afavorits de la debacle de Cs.

¿Qui beneficia la debacle?

«Pot beneficiar Xavier Trias, Daniel Sirera i Jaume Collboni» assegura el catedràtic en Ciència Política de la UB, Jordi Matas, que considera que dependrà del barri en qüestió. A Nou Barris «pot calar el PSC», mentre que a Sarrià-Sant Gervasi creu que principalment se’ls emportaran els postconvergents, tot i que també el PP en trauria profit.

Matas considera que Trias pot quedar-se amb «el vot conservador poc ideològic» i guanyar en aquest districte, com va fer el 2015, malgrat que en les últimes eleccions els electors van preferir Manuel Valls abans que el tàndem Joaquim Forn-Elsa Artadi. De fet, la candidatura de Trias és coneixedora d’aquesta possibilitat i mira de reforçar-la. Els que farien aquest trànsit serien els menys polaritzats en el debat independentista, mentre que els altres, apunta que probablement se n’anirien al PP.

És, de fet, el camí natural d’aquest sac de votants a nivell estatal, segons explica el politòleg de la UPF Toni Rodón, tot i que fins ara no s’ha donat a Catalunya. A les eleccions al Parlament del 2021, Ciutadans va perdre gairebé un milió de vots, però no el van recollir els populars, que també van baixar respecte el 2017. «Van anar majoritàriament al PSC, d’altres a Vox i d’altres es van quedar a casa», assegura Rodón.

«El votant del PP a Catalunya és molt diferent: vota en clau estatal i quan el PP no és un actor competitiu, són més petits», inquireix, una cosa que considera que ara podria canviar amb les bones perspectives d’Alberto Nuñez Feijóo. «Pot ser que l’elector de dretes decideixi votar el PP. Hi ha un conjunt de votants espanyolistes de centredreta que són una mica orfes. Vox potser és massa lluny i el PSC no són les seves sigles», conclou.

¿Vox ha tocat sostre?

També ho veu així Matas, que considera que el PP, a diferència del 2021, ara sí que pot beneficiar-se de la caiguda de Ciutadans. «Tenen nou líder, nova cara, s’han refet de la corrupció», apunta el politòleg de la UB, que recorda que llavors el passat de Mariano Rajoy encara era molt present i que, a més, hi havia una «força nova de trinca que era Vox».

Notícies relacionades

«Una de les incògnites d’aquestes eleccions també és veure si han tocat sostre o no», assegura Matas, amb referència al partit d’extrema dreta. Els primers sondejos deixaven la candidatura de Gonzalo de Oro Pulido fora de l’ajuntament, però les enquestes dels últims dies– entre les quals la d’EL PERIÓDICO– li donen possibilitats d’obtenir representació.

Sigui com sigui, el que tenen clar els dos politòlegs és que Ciutadans viurà un dels pitjors moments el 28 de maig i que quedaran molt debilitats de cara a les generals de finals d’any. Així, tant Matas com Rodón creuen que el partit ha deixat de ser percebut com a «útil» perquè no va saber fer de «frontissa» ni «créixer» a nivell estatal i perquè, amb una Catalunya menys «polaritzada» i «crispada», tampoc han sabut trobar el seu espai.