Campanya electoral

Anna Grau s’aferra a la figura d’Albert Rivera per intentar salvar Ciutadans

  • MULTIMÈDIA | Les batalles electorals de 2023

  • Eleccions municipals i autonòmiques 2023: última hora sobre l’inici de la campanya electoral, en directe

  • Ciutadans, de tocar el cel a caure a l’abisme

Anna Grau s’aferra a la figura d’Albert Rivera per intentar salvar Ciutadans
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de la dimissió d’Albert Rivera com a líder de Ciutadans, després de la debacle electoral de fa gairebé quatre anys, el partit havia intentat girar full. Rivera no ha tornat a trepitjar un acte del partit i gairebé no ha fet aparicions públiques. No obstant, la seva figura torna a estar present en la campanya municipal barcelonina. Amb unes enquestes que donen molt males perspectives al partit taronja, la seva candidata, Anna Grau, ha optat per reivindicar la figura de l’exlíder del partit per intentar recuperar la força perduda i connectar amb els orígens de la formació. Primer ho va fer amb el nu del cartell electoral, que va confessar que era un «homenatge» a Rivera, i ara també amb les seves declaracions públiques.

Així, en el cicle de rodes de premsa organitzat per l’agència Efe amb motiu de la campanya, Grau ha optat per reivindicar el «quilòmetre zero» de Cs i ha afirmat que «sense Albert Rivera, Catalunya encara estaria a les cavernes» i «seguiria amb els dinosaures de tota la vida: CiU i el PSC». Així, tot i que Rivera va acabar deixantla políticadesprés del seu frustrat intent d’arribar a la Moncloa el 2019, Grau –que assegura que va entrar en política gràcies a ell– l’ha reivindicat com «actiu» i li ha obert les portes: «Sap que això és casa seva. Sempre és benvingut a qualsevol acte de Ciutadans». A més, s’ha mostrat convençuda que a Catalunya només s’ha vist «un 30% del potencial transformador de Cs», ja que «no és fàcil eliminar totes aquestes inèrcies» de la política catalana.

«Enquestes falsejades»

La majoria de pronòstics situen Ciutadans lluny del llindar del 5% per aconseguir representació i, per tant, fora del pròxim ajuntament de Barcelona. A més, la situació s’ha agreujat en les últimes hores, després que un grup de crítics del partit hagi llançat un manifest en què demanen a Grau que retiri la seva candidatura, tot i que la direcció li treu ferro i assegura que es tracta d’un grup de gent «expedientada» i rebotada perquè no s’hi comptava en l’actual llista electoral.

Notícies relacionades

Més enllà de la capital catalana, el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, s’ha desplaçat també aquest dissabte a Tarragona, una de les places on fins ara el partit havia aconseguit bons resultats, per demanar la confiança als exvotants de la formació. Carrizosa ha reclamat no deixar-se guiar per «enquestes falsejades» i ha acusat els seus adversaris d’utilitzar-les com «arma política». «Si voten, i no s’abstenen, destrossaran i faran miques qualsevol vaticini d’aquestes enquestes totalment teledirigides i que són una eina política dels governs d’Espanya, Catalunya i municipals», ha assenyalat el líder taronja.

Nous hotels i tercera pista al Prat

Pel que fa a promeses electorals, Grau també ha aprofitat el segon dia de campanya per fer algunes propostes de campanya sobre turisme, com ara: eliminar la prohibició de construir nous hotels a la ciutat, ampliar l’aeroport de Barcelona-el Prat o construir la setena terminal del Port de Barcelona. Una aposta contrària a la d’Ada Colau, a qui ha acusat –juntament amb l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni– de «criminalitzar» els visitants i fomentar un «turisme ‘low cost’» en detriment del de «qualitat». «Ciutadans vol un turisme cultural i no de borratxera», ha declarat Grau, que s’ha compromès a retre homenatge al Quixot amb una estàtua al passeig Marítim de la Barceloneta si governa.

Temes:

Eleccions