Cimera de Barcelona

Sánchez i Macron segellen una aliança per protegir la indústria europea davant els subsidis de Biden

Els presidents espanyol i francès alerten dels riscos a la UE dels estímuls als EUA i defensen una resposta «ferma» i «proactiva»

Sánchez i Macron segellen una aliança per protegir la indústria europea davant els subsidis de Biden

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Sánchez i Emmanuel Macron han exhibit aquest dijous, durant la cimera hispano-francesa celebrada a Barcelona, la seva sintonia en múltiples fronts. Els dos mandataris han firmat un acord d’amistat entre els dos països que compta amb molt pocs precedents, han compartit reflexions sobre l’extrema dreta i han segellat una aliança destinada a protegir la indústria europea per pal·liar els efectes dels subsidis anunciats pel president dels EUA, Joe Biden.

Dotat amb prop de 370.000 milions de dòlars, el pla d’estímuls de Biden pretén combatre la inflació i afavorir les inversions verdes i les empreses implantades al seu territori. Es tracta d’una iniciativa que genera una enorme inquietud en tots els estats membres de la UE, pels efectes negatius que pot tenir sobre la competitivitat industrial del continent europeu. 

El president del Govern central s’ha mostrat molt contundent durant la compareixença posterior a la cimera. «Hem abordat la necessària reacció de la UE davant els plans d’altres països per atraure inversions. Europa ha de donar una resposta ferma», ha assenyalat Sánchez des del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que ha acollit la cimera. Al seu costat, Macron ha incidit en la mateixa idea. «Tots dos som conscients que hem de reaccionar d’una forma molt proactiva [als subsidis]», ha assenyalat el president francès. 

«Celebrem que els EUA s’incorporin a la transició verda. Però hem de trobar un acord en el qual aquest compromís no signifiqui la desindustrialització d’Europa. I alhora, també hem de fer els deures dins. S’ha de resoldre l’embolic burocràtic de la Comissió Europea, perquè hi hagi procediments molt més àgils», ha insistit Sánchez poc després.

Notícies relacionades

Les paraules dels dos mandataris se sumen així a les pronunciades fa un parell de dies per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Des del Fòrum de Davos, Von der Leyen va presentar les línies generals d’un futur pla de suport a la inversió en indústries «netes» per combatre els incentius dels EUA.

Un nou eix

I alhora, la seva sintonia evidencia la creació d’un nou eix dins de la UE, format per Espanya i França, en un moment en què les relacions entre el país veí i Alemanya no passen pel seu millor moment. «Fins ara només es parlava de l’eix franco-alemany. Ara també hi haurà un eix hispano-francès», assenyalen a la Moncloa. En aquest sentit, el nou tractat d’amistat conté mesures molt rellevants. Entre d’altres, el compromís dels dos països d’intentar pactar una «posició comuna» davant les «grans decisions» europees.