Eleccions municipals 2023

Els alcaldables de Barcelona s’embranquen pels okupes i els pactes en el tens debat de La Vanguardia

  • DIRECTE | Últimes notícies sobre la campanya electoral del 28M

  • PREDICCIONS | ¿Qui guanyarà les eleccions?

Els alcaldables de Barcelona s’embranquen pels okupes i els pactes en el tens debat de La Vanguardia
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els candidats a l’alcaldia de Barcelona han protagonitzat aquest divendres un tens debat, organitzat per RAC-1 i La Vanguardia, en el qual els alcaldables s’han embrancat per la controvèrsia pels edificis ocupats al barri de la Bonanova i les aliances electorals, tant les passades com les de després del 28M, i amb Ada Colau en el centre dels retrets.

El primer dia de la campanya municipal, els set candidats a l’alcaldia de Barcelona amb representació al consistori –Ada Colau (BComú), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (JxCat), Anna Grau (Cs), Eva Parera (Valents) i Daniel Sirera (PP)– s’han citat al CosmoCaixa, en un debat amb més interrupcions i encreuament de retrets que en els anteriors.

Colau afirma que la dreta ha avivat el conflicte de la Bonanova

Després de la nit de tensió que es va viure aquest dijous a la plaça de la Bonanova per la convocatòria de dues manifestacions antagòniques pels dos edificis okupats que hi ha a la zona, els primers compassos del debat han estat marcats per aquest tema.

A la pregunta dels moderadors –els periodistes Jordi Basté i Enric Sierra– Colau ha sigut la primera a parlar sobre aquesta qüestió. Ha reclamat «no comprar el marc de la dreta i l’extrema dreta», i ha remarcat que l’okupació no és un problema a Barcelona, ja que «ha baixat moltíssim»; a més, ha emfasitzat que el conflicte ha sigut avivat per «alguns partits» per fer campanya.

Per contra, els candidats del PP, Valents i Cs han sigut els més bel·ligerants amb aquesta qüestió: Sirera ha acusat la Generalitat i l’ajuntament d’ordenar als cossos de seguretat que no actuïn, Parera ha dit que Colau «té els okupes acostumats a regalar-l’hi tot»; mentre que Grau ha criticat la «banalització» de les okupacions, tot i que ha considerat que l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa «forma part del problema».

Collboni, per la seva banda, ha assegurat que el seu partit té «tolerància zero amb les okupacions» i ha proposat elaborar una nova ordenança de civisme per «posar ordre als carrers», mentre que Maragall ha aprofitat per carregar contra els socialistes, recordant que els edificis okupats de la Bonanova són propietat de la Sareb, «la immobiliària de Pedro Sánchez», que fa 10 anys que els té «abandonats».

Des de Junts, Trias ha emfatitzat que «okupar un pis és un delicte», però ha reconegut que hi ha altres okupacions d’«origen social complicat» que requereixen un «lideratge preventiu».

Collboni renega del seu passat en el govern de Colau

En el debat sobre la política de pactes, Collboni, que fins fa uns mesos era el primer tinent d’alcaldia de l’ajuntament, s’ha erigit en «l’única alternativa possible, real i progressista a Colau», mentre que l’alcaldessa ha considerat «trist» que l’aspirant socialista es desmarqui de tota l’obra de govern dels últims anys i n’ha posat en dubte la credibilitat per abandonar l’executiu local a quatre mesos de les eleccions.

En la mateixa línia, la resta de candidats de l’oposició han recordat a Collboni la seva aliança amb Colau els últims dos mandats.

Notícies relacionades

«El senyor Collboni sembla que estigui de turista a l’Ajuntament de Barcelona. És curiós que faci vuit anys que governis i t’atreveixis a presentar-te com a oposició», li ha etzibat Trias, que s’ha reivindicat com l’únic aspirant que no farà Colau alcaldessa.

Maragall també ha carregat contra Collboni per reivindicar els exalcaldes socialistes, i ha afirmat que «qui avui defensa aquesta mateixa actitud» és ERC.