Principals idees per al 28-M

Feijóo promet menys impostos, blindar la sanitat i més conciliació «especialment per a les dones»

El PP presenta les línies mestres per als programes electorals de les municipals i les autonòmiques

Feijóo promet menys impostos, blindar la sanitat i més conciliació «especialment per a les dones»

Rafael Martín / Europa Press

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP va penjar aquest diumenge a les dues del migdia a la seva pàgina web el programa marc per a les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, la base sobre la qual els seus candidats de tot Espanya han d’adaptar les seves propostes. Són 108 pàgines amb les prioritats dels populars que Alberto Núñez Feijóo va assegurar que complirà al peu de la lletra. «Avui aquest programa és un conjunt de paraules; d’aquí a quatre anys serà un conjunt de fets», va assegurar el líder del PP. Ell, va repetir una vegada i una altra, no és com Pedro Sánchez, de qui sempre recorda que va dir allò que no podria dormir si governava amb Unides Podem.

El document, elaborat per la vicesecretària de Polítiques Socials, Carmen Fúnez, i el coordinador del programa marc, Íñigo de la Serna, després de dos mesos de reunions internes i amb la societat civil, inclou el lema habitual del PP d’abaixar els impostos (malgrat el recent fiasco de la dimissionària primera ministra britànica Liz Truss); diverses referències a la necessitat de millorar la sanitat pública; la selectivitat única a tot Espanya, i la millora de la conciliació. En aquesta última qüestió, el programa apunta que és un repte que exigeix respostes innovadores perquè, «especialment les dones», puguin compatibilitzar la família i la feina.

Fiscalitat

Els conservadors plantegen reduir la càrrega tributària dels espanyols, tot i que amb l’antecedent de la ultraliberal ex primera ministra Liz Truss, que va haver de dimitir al Regne Unit perquè els seus comptes no eren creïbles, deixen escrit en el programa que ho faran «sempre dins un marc d’estabilitat pressupostària i de comptes públics sostenibles». El PP proposa reduir diversos impostos: els de béns immobles (IBI), activitats econòmiques, construccions, instal·lacions i obres, i successions, donacions i de patrimoni. Planteja nombroses bonificacions per qüestions mediambientals i també per a la gent gran i les persones amb discapacitat (en tributs locals).

Feijóo es compromet a rebaixar el deute de totes les administracions públiques «com a base de bon govern» i amb «el màxim compromís amb les regles fiscals europees».

Ocupació

El programa marc recull la ‘tarifa zero per a nous autònoms’ que Feijóo va anunciar fa uns dies i proposa que els governs autonòmics aportin els 80 euros de la tarifa plana estatal durant 12 mesos i 13 més si els ingressos no superen el salari mínim. Els conservadors volen incentius a la primera contractació d’un treballador per part d’un autònom i ajudes per ampliar plantilles.

En aquest apartat, el PP espera poder agilitzar els tràmits i reduir les traves burocràtiques per accedir als fons europeus Next Generation, salvaguardant «la transparència de tot el procés», perquè es puguin aprofitar les oportunitats que ofereixen per a la generació de llocs de treball.

Sanitat

Hi ha nombroses referències a la necessitat de millorar la sanitat pública en el programa. També Feijóo, en la seva intervenció a Guadalajara, va dir que demanarà que en el nou sistema de finançament autonòmic (caducat des del 2014) hi hagi una «peça separada» sobre finançament sanitari amb l’objectiu que es garanteixi que les comunitats autònomes «dedicaran aquesta part» dels diners a aquesta qüestió i «no a d’altres coses».

El document del PP assenyala el Govern central com el principal responsable de la falta de professionals de l’Atenció Primària i Pediatria, per ser l’«Administració competent per posar-hi solució». Els populars li demanen que augmenti les places MIR en aquestes especialitats i es comprometen a augmentar l’estabilitat laboral en les comunitats que governin.

Educació

Feijóo proposa una selectivitat única a tot Espanya per poder accedir a la universitat. Vol que hi hagi lliure elecció del centre educatiu i un «pla de llengües» que doni dret a l’educació en castellà, així com en les altres llengües cooficials a les comunitats on estiguin reconegudes «sota el principi d’equilibri i en totes les etapes educatives». També espera que es pugui introduir la primera llengua estrangera des dels 3 anys.

Per als alumnes amb necessitats especials, proposa ajudes de menjador i transport. I per qui tingui altes capacitats, aules de desenvolupament i més formació als docents perquè sàpiguen atendre les seves necessitats. La formació professional també torna a ser el centre de promeses de més places i millores en les passarel·les cap a la universitat.


Vivenda

Els conservadors volen canviar la llei per permetre desallotjaments en 24 hores i que no es cobrin impostos als propietaris mentre tinguin la vivenda ocupada. També proposen fer una borsa de vivendes per a famílies en situació d’emergència o desnonades.

Als joves se’ls ha d’ajudar, remarquen, incentivant fiscalment el lloguer, la compra de la primera casa i la rehabilitació eficient. També plantegen augmentar les vivendes socials de lloguer amb opció a compra. Veuen necessari destinar sòl a les noves fórmules d’ús habitacional de joves i gent gran (coliving, cohousing, senior living, residències d’estudiants) a través de col·laboració publicoprivada.

Administració pública

Segons els conservadors, la pandèmia «ha ressentit en alguns àmbits l’atenció als ciutadans» per part de l’Administració pública. Per això, aposten per l’eliminació de la cita prèvia obligatòria en els tràmits, de manera que els ciutadans siguin atesos presencialment en franges horàries prèviament definides. A més, volen vies preferents per a la consulta i atenció de la gent gran i les persones amb discapacitat, tant en els serveis telefònics com en les consultes presencials. La digitalització, continuen, ha de permetre l’atenció les 24 hores dels 365 dies de l’any.

Família i cures

L’eterna promesa de la gratuïtat de l’educació Infantil de 0 a 3 anys segueix en els programes electorals, també en aquest del PP. Proposa aquesta mesura just després de dir que la conciliació exigeix «respostes innovadores» perquè les famílies, «especialment les dones», especifica, puguin fer compatible la «vida familiar i laboral amb més facilitat».

En aquest capítol, el partit defensa la bonificació dels costos de les baixes i reduccions de jornada per conciliació de la vida familiar i laboral a les pimes i autònoms. Respecte a la gent gran, reclama més places en residències, la promoció de vivendes compartides i la lliure elecció sobre els recursos assistencials. En l’entorn rural aposta per augmentar les cases niu i les cases de gent gran.