Apunts polítics de la setmana

Sánchez no aconsegueix enfangar Feijóo després d’entrar al xoc amb Ayuso

Ayuso impedeix a Bolaños pujar a la tribuna del Dos de Maig però fa lloc a Feijóo

Sánchez no aconsegueix enfangar Feijóo després d’entrar al xoc amb Ayuso
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Dos de Maig, Isabel Díaz Ayuso va tornar a exercir el paper al qual ens ha acostumat: el de la madrilenya fatxenda disposada a tot, fins i tot a ordenar que s’impedeixi el pas a un ministre. Una vegada més, dimarts, la presidenta de la Comunitat de Madrid va buscar el xoc amb Pedro Sánchez que tanta rendibilitat li ha donat fins ara. I, una vegada més, va trobar resposta a l’altre costat. «Que segueixin així», pensen a Sol. «Dos escons més el 28M», repeteixen aquests dies. 

Una llavor perillosa

Però aquests «dos escons més» o els milers de vots més a les municipals que es podrà apuntar al seu historial global Alberto Núñez Feijóo es deuen a un episodi que pot semblar un estirabot més però que, amb les experiències en països com els EUA, no ho és. Que una treballadora de protocol de l’Executiu de Madrid obstaculitzi el pas al ministre dePresidència, Félix Bolaños, és una llavor perillosa de la qual no se sap què pot brollar.

Als EUA, el triomf de Donald Trump va propiciar una anàlisi retrospectiva per entendre com algú així havia pogut arribar a la Casa Blanca. Els analistes van començar a assenyalar polítics i fets que creuen que a poc a poc van anar minant la confiança en les institucions i fent veure com normals coses que no ho són: el republicà Newt Gingrich als 90, quan va començar a convertir els contrincants en enemics; el moviment ultraconservador Tea Party; el dia en què per primera vegada es va faltar al respecte a un president en el discurs de l’estat de la Unió (un republicà va cridar «¡mentider!» a Barack Obama el 2009); les notícies falses a les xarxes socials... 

Trump té dignes deixebles. El més ben col·locat és Ron DeSantis, governador de Florida. «Cal convertir els EUA en Florida», repeteix aquests mesos el republicà, com fa sovint Ayuso amb Madrid i Espanya. DeSantis, com Trump, planteja el dilema socialisme o llibertat. ¿Els sona? 

El consell de Michelle Obama per a la Moncloa


El president dels EUA que més ha patit la desinformació i la bronca ha sigut Obama: demòcrata i negre. La seva dona, l’advocada Michelle Obama, va donar un consell el 2016 que bé podrien seguir-lo a la Moncloa. «‘When they go down, we go high’», va dir. La frase, que es podria traduir com «quan ells baixen al fang, nosaltres ens elevem», es va convertir en un lema per fer-se el desentès a les provocacions de Trump. 

Bolaños, que va haver d’escenificar el xoc per encàrrec de Sánchez, va incomplir aquesta màxima i va entrar en el joc d’Ayuso a l’intentar pujar a la tribuna d’autoritats. Sense abordar l’assumpte del protocol, la decisió del líder del PSOE de cedir a la provocació constata que dona per perduda la Comunitat i que no li importa ajudar-la a treure majoria absoluta. Potser Sánchez pensa, com molts dins del PP, que aquest triomf devastador perjudicarà Feijóo a mitjà termini. Perquè el líder dels populars era el veritable objectiu de la situació tan arriscada de la Moncloa. Però el PSOE va fracassar.

L’experiència és un grau

Una de les primeres preguntes que van plantejar diversos ministres minuts després que Bolaños fos frenat per la treballadora de Protocol va ser: «¿I Feijóo no la desautoritzarà?». La pregunta va tenir variacions al PSOE: ¿Recolza el cap de l’oposició el que ha fet Ayuso? ¿Feijóo defensa que una funcionària agafi un ministre? ¡Fins on permetrà Feijóo que arribi Ayuso!, es lamentaven. 

Doncs Feijóo va arribar fins on va voler. A la recepció del Dos de Maig, els periodistes li van preguntar per aquest tema i, com una anguila, es va escapolir sense dir si ell hauria actuat igual que Ayuso. El veterà polític va donar la cobertura justa a la presidenta en aquell moment i l’endemà en unes declaracions públiques. I punt final. Ningú a Génova volia parlar d’aquell tema: pertany a Ayuso. Bomba de fum. 

La Moncloa ha intentat agafar en fals Feijóo dues vegades aquesta setmana i ha fracassat. La segona ha sigut al denunciar la seva reunió amb fiscals conservadors. Després d’aquella frase de Sánchez a RNE sobre que la fiscalia «depèn» del Govern, segons quines queixes són en va.

Notícies relacionades

Sánchez i els seus creuen que, com més s’exposa Feijóo, més oportunitats hi ha perquè els espanyols vegin que flaqueja. Un dels últims exemples que donen són les declaracions que va fer dijous en un míting sobre les pupil·les i la llum de Cadis. L’enginy a les xarxes socials va explotar i hi ha desenes de mems sobre l’afectació de les drogues als ulls, una relació del tot inoportuna després de les fotos del líder del PP amb Marcial Dorado, condemnat per narcotràfic. 

Per intentar agafar-lo en fals, Sánchez ha propiciat una sessió de control al Govern al Senat el dia 16, ja amb la campanya electoral començada, una decisió inusual. ‘Manual de resistencia’, el llibre en què Sánchez explica com es va sobreposar a la seva destitució com a líder del PSOE, va recuperar el comandament del partit i va arribar a la Moncloa, recomana aprofitar totes les oportunitats. A Feijóo no se li pot oblidar.