A Catalunya

Argimon diu al jutge que ell no hauria suspès la vacunació per covid a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

  • Càrrecs de Salut al·leguen retard en el cens en la vacunació de policies nacionals i guàrdies civils

Argimon diu al jutge que ell no hauria suspès la vacunació per covid a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exconseller de Salut Josep Maria Argimon s’ha desmarcat davant el jutge de la decisió del Govern de suspendre i ajornar el 2021, quan era secretari de Salut Pública, la vacunació de la covid dels guàrdies civils i policies nacionals destinats a Catalunya. L’ex alt càrrec ha comparegut al jutjat en qualitat d’imputat i ha assegurat, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, que ell no va ser el responsable d’aquesta decisió, ja que la seva tasca era garantir l’arribada de vacunes per poder immunitzar tots els col·lectius, entre els quals els dos cossos policials. En aquest sentit i a preguntes de la seva advocada, Olga Tubau, el que va ser responsable de Salut ha explicat que ell no hauria paralitzat la inoculació d’aquests agents.

El magistrat tramita la querella interposada pel sindicat del Cos Nacional de Policia Justícia Policial (JUPOL) i per l’associació de la Guàrdia Civil Justícia Civil (JUCIL) contra quatre representants del Departament de Salut, i posteriorment la va ampliar a Argimon, que llavors era el secretari de Salut Pública, i a la consellera Alba Vergés. L’extitular de la conselleria va ser investigada per aquests fets al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va descartar la seva responsabilitat directa, però va indicar que s’havia d’aclarir la tasca del seu equip. D’aquí ve que el jutge hagi interrogat aquest dijous com a imputats Argimon i el que va ser secretari del Departament de Salut Marc Ramentol, així com dos testimonis i membres de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

Decisió col·legiada

Ramentol, segons les mateixes fonts jurídiques, ha admès durant la seva declaració al jutjat que va ser una decisió «col·legiada» i per motius «tècnics» i «científics» la suspensió i ajornament fins en tres ocasions de la vacunació el 2021 de la covid als guàrdies civils i policies nacionals. A preguntes del jutge ha especificat qui formava el grup que va prendre aquesta decisió, tot i que no han transcendit els noms dels seus components. Si aquests no figuren entre els fins ara investigats, no es descarta que el togat acordi citar-los en un futur. El jutge ha preguntat a Ramentol si compta amb coneixements epidemiològics, i l’imputat ha sostingut que va ser metge internista de la residència de la Vall d’Hebron i, per tant, que sí que en té.

Notícies relacionades

Els dos testimonis, un membre de la Guàrdia Civil i un altre de la Policia Nacional, han relatat al jutge els detalls que van envoltar la vacunació i el fet que se suspengués en diverses ocasions. El seu contacte era Xavier Rodríguez, cap de serveis de Salut, que és un dels càrrecs que està sent investigat i que, segons ells, els donava explicacions contradictòries sobre el retard i la suspensió de la vacunació. Primer, problemes administratius; segon, que no tenien vacuna, i tercer, els problemes amb AstraZeneca.

El juliol de l’any passat, uns altres quatre alts càrrecs de la Conselleria de Salut imputats van atribuir el retard a la tardança a rebre el cens d’agents dels dos cossos i a la decisió que la vacuna d’AstraZeneca només es podia subministrar als més joves de 60 anys. El procés judicial està incoat pels presumptes delictes de prevaricació i vulneració dels drets dels treballadors.