Migracions

Espanya accepta acollir immigrants llatinoamericans per alleujar la pressió als Estats Units

El departament dirigit per José Luis Escrivá assegura que es tracta d’un «reforç dels programes internacionals d’impuls de la migració regular» i matisa que ja estan en funcionament a diversos països d’Amèrica central i del sud

Espanya accepta acollir immigrants llatinoamericans per alleujar la pressió als Estats Units

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra
EFE

Espanya acorda amb els Estats Units acollir immigrants d’Amèrica Llatina per alleujar la pressió sobre el país americà. L’anunci l’ha fet primer el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, i ha sigut corroborat posteriorment pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

El departament dirigit per José Luis Escrivá assegura que es tracta d’un «reforç dels programes internacionals d’impuls de la migració regular» i matisa que ja estan en funcionament a diversos països d’Amèrica central i del sud, com la República Dominicana, l’Equador, Colòmbia, Hondures o Guatemala. En la nova iniciativa, acordada amb els Estats Units, Espanya participarà, juntament amb el Canadà i Mèxic, en el projecte pel qual el Govern dels EUA establirà centres regionals a diversos països d’Amèrica central i del sud per impulsar la migració regular, ordenada i segura. 

Segons el Govern espanyol, l’objectiu d’aquest programa és reduir la migració irregular, que a la zona es tradueix en moltes ocasions en viatges extremadament perillosos i la possibilitat de ser explotats per màfies o traficants de persones.

Els centres que contempla el projecte, gestionats en col·laboració amb l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), permetran dirigir el flux de persones amb intenció de migrar cap a vies regulars, com la protecció internacional o les autoritzacions de treball i residència, assegura el ministeri d’Escrivá en una nota. «Espanya col·laborarà amb aquest projecte identificant i assessorant persones que puguin ser elegibles per a alguna de les vies de migració regular cap al nostre país».

Anunci dels Estats Units  

D’aquesta manera, Espanya, el Canadà i els EUA acceptaran migrants els casos dels quals seran gestionats per la via legal. Blinken ha fet l’anunci assegurant que «serveix per alleujar la pressió sobre les nostres fronteres». «Servirà per reduir el nombre d’immigrants que arriben a les nostres fronteres», ha assegurat el seu responsable d’Amèrica Llatina.

L’acord és emmarcat per Washington com a part de les mesures que aplicarà a la seva frontera amb Mèxic a partir d’aquest 11 de maig, quan se suspèn el Títol 42, una norma migratòria que permet les expulsions en calent.

En un comunicat, el Departament d’Estat i de Seguretat Nacional han remarcat que aquestes mesures seran aplicades «en coordinació de prop amb socis regionals, inclosos els governs de Mèxic, el Canadà, Espanya, Colòmbia i Guatemala».

En concret, els EUA, Espanya i el Canadà rebran migrants que seran enviats des de centres de tramitació que Washington crearà en països a la regió com Colòmbia i Guatemala per gestionar les sol·licituds de les persones que desitgin migrar, informa Efe.

En aquests centres, les persones podran accedir a algunes vies legals de migració, com obtenir l’estatus de refugiat, programes per a reunificació familiar i permisos laborals als EUA.

Aquestes instal·lacions seran administrades juntament amb «organitzacions internacionals» i allà els migrants avaluats podran acollir-se a programes de refugiats i a permisos humanitaris per a famílies o laborals als Estats Units, van informar aquest dijous funcionaris del Govern de Washington en una trucada amb periodistes

El Ministeri d’Inclusió espanyol assegura que, amb aquest acord, continua impulsant les vies de migració regular, ordenada i segura, s’alinea amb els compromisos de la Declaració de Los Angeles sobre Migració i Protecció i avança en els pactes globals sobre migració i refugiats. 

Declaració conjunta sobre immigració

Notícies relacionades

Durant una reunió el 28 de juny, Pedro Sánchez i Joe Biden van acordar renovar la Declaració Conjunta del 2001 per «actualitzar i enfortir» la relació estratègica. En el punt nou d’aquesta Declaració Conjunta entre el Regne d’Espanya i els Estats Units d’Amèrica, els dos països es comprometien a «col·laborar en un enfocament integral per a la gestió dels fluxos migratoris irregulars que garanteixi un tracte just i humà dels migrants».

Els dos països també preveuen coordinar esforços per abordar «les causes fonamentals de la migració irregular i treballar per enfortir les vies legals, amb especial èmfasi als països d’Amèrica Llatina i el Carib». Espanya i els Estats Units van incloure també la importància d’una cooperació permanent en resposta als reptes de la migració irregular a la regió del nord de l’Àfrica.