Protecció mediambiental

El Partit Popular Europeu acusa Brussel·les de fer «campanya partidista» amb Doñana a favor de Sánchez

  • El líder del PPE, l’alemany Manfred Weber, titlla d’«inacceptable» el «comportament» del comissari de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius

El Partit Popular Europeu acusa Brussel·les de fer «campanya partidista» amb Doñana a favor de Sánchez
3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Partit Popular Europeu salta a l’arena política i encén el debat sobre Doñana. En un inhabitual missatge, el líder dels populars europeus, Manfred Weber, ha acusat la Comissió Europea, i particularment al comissari de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius, de mantenir un «comportament partidista» i posar-se la «camisa vermella per fer campanya» pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en el debat sobre la proposició de llei que regularà i ampliarà els regadius a la zona nord de l’aiguamoll andalús.

«Estem extremadament sorpresos del comportament de la Comissió en el cas de Doñana a Espanya. He de dir que el comportament que hem vist del comissari responsable és simplement inacceptable», ha advertit aquest dimecres després de la reunió de la cap de la delegació del PP espanyol, Dolors Montserrat, i l’eurodiputat Juan Ignacio Zoido amb el comissari Sinkevicius. «El que necessitem és una Comissió que contribueixi a la recerca de solucions, unint les persones, i no separant-les per motius polítics partidistes», ha afegit. «Ho he de dir clar, veig el comissari amb una camisa vermella fent campanya per (Pedro) Sanchez en comptes de ser un veritable creador de solucions», ha dit exigint neutralitat a Brussel·les.

Al seu costat, Montserrat, que ha agraït al lituà la trobada –«que a diferència del vicepresident Frans Timmermans no ens ha donat data»–, ha explicat que durant la reunió ha demanat que no «s’utilitzi la Comissió» de manera partidista durant la campanya electoral i s’abstingui de comunicacions partidistes. «No podem en un moment de campanya electoral que la Comissió Europea sigui utilitzada per cap partit», ha retret. L’eurodiputada catalana també ha tingut paraules per a la vicepresidenta de transició ecològica, Teresa Ribera, a qui ha demanat que «cessi la seva supèrbia i atacs a la Junta d’Andalusia i s’assegui a parlar i treballar pel bé de tots».

Interrogada sobre la recent valoració de Sinkevicius advertint que la proposta secundada pel PP andalús i Vox al Parlament andalús va en direcció contrària a la sentència del Tribunal de Justícia de la UE que va condemnar Espanya fa dos anys per vulnerar dues directives europees a Doñana, Montserrat s’ha limitat a assenyalar que el tema no s’ha tractat i que «només ens ha dit que la sentència del 2021 s’ha de complir».

Paralització urgent

Notícies relacionades

Montserrat no ha sigut l’única política espanyola que s’ha reunit aquest dimecres amb Sinkevicius. Al matí ho feia la presidenta dels socialdemòcrates europeus, Iratxe García, que també s’ha entrevistat amb Timmermans. Una trobada «franca i clara» per expressar «la preocupació del nostre grup respecte al que està passant amb la proposta de llei del Partit Popular i Vox sobre la legalització de determinats regadius a Doñana», ha explicat al sortir de la trobada. Segons García és «urgent» paralitzar la proposta de llei perquè «posa en perill la viabilitat i el futur d’un dels ecosistemes de tota la UE, perquè Doñana no és propietat de ningú però és responsabilitat de tots».

Segons la socialdemòcrata, la Comissió Europea ha sigut «clara i contundent». «S’ha de complir la sentència del TJUE. El Govern espanyol té l’obligació d’implementar aquesta sentència i aquesta sentència és totalment contrària al que la llei regional planeja en aquests moments amb la legalització dels regadius que escurarien tots els aiguamolls i posarien en perill el futur d’un dels ecosistemes naturals més grans de la UE», ha afegit. García també ha apressat el PP a demostrar que està «del costat dels que volem prevenir i atacar els efectes de la lluita del canvi climàtic» i en contra dels «negacionistes com Vox que plantegen si el CO2 és un gas contaminant. Ha d’elegir si està amb els negacionistes o amb els que volem garantir que hi hagi un futur per al planeta i Doñana».