Debat dijous

Podem pressiona el PSOE per limitar els lloguers turístics en la llei de vivenda

Els morats volen evitar que les grans forquilles destinin els seus immobles al turisme per evitar els límits a les rendes

Podem pressiona el PSOE per limitar els lloguers turístics en la llei de vivenda
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Sara Ledo

Continua el debat entorn de la llei de vivenda. Després que el Govern de coalició arribés a un acord amb ERC i EH Bildu per tirar endavant la norma, Podem ha plantejat aquest dilluns fer millores al text de la llei per limitar els lloguers turístics a les zones de mercat tensades. Davant la possibilitat que les grans forquilles retirin els seus immobles del mercat del lloguer pels límits que es podran establir a les rendes i els destinin al turisme, els morats volen que les places d’allotjament turístics no superin en aquestes zones el 2% del nombre d’habitants.

La setmana passada, al debat en comissió al Congrés, el PNB ja va advertir d’aquest problema i va decidir abstenir-se en la votació per negociar algunes millores a través d’esmenes. A més, tant el ‘lobby’ turístic Exceltur com la patronal hotelera Cehat han assenyalat la necessitat de regular aquest apartat abans que la llei es comenci a aplicar. Fonts morades expliquen que, a través d’una esmena transaccional, pretenen limitar el nombre de places turístiques per «garantir la baixada dels preus i evitar que fons voltor i grans forquilles retirin immobles del mercat residencial i els destinin a l’arrendament vacacional».

Notícies relacionades

La proposta de Podem estableix que el màxim de places turístiques en zones declarades tensades sigui del 2% del nombre d’habitants de la zona en qüestió. És a dir, si viuen 100.000 persones en una zona declarada tensada, les places de lloguer turístics no podran superar les 200. A més, remarquen que en l’acord de coalició que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s’estableix el compromís de regular els lloguers turístics, tot i que en aquest text s’assenyalava més cap a la posada en marxa d’una regulació que permeti «que les comunitats de propietaris puguin prohibir l’exercici de l’activitat de lloguer turístic o fixar determinades condicions per al seu exercici». 

«Es tracta d’evitar que els grans propietaris utilitzin qualsevol subterfugi per evitar la regulació dels lloguers. Hem de garantir que la primera llei de vivenda de la nostra democràcia es compleix fins a l’última coma», recalquen fonts de Podem. La norma serà debatuda dijous al Congrés dels Diputats i serà llavors quan s’hi pugui incloure aquesta esmena.