Transició

Vergés acusa l’Estat d’obstaculitzar la recuperació de la memòria històrica

El Parlament homenatja les víctimes del franquisme en un acte amb tots els partits, menys Vox i el PP

Vergés acusa l’Estat d’obstaculitzar la recuperació de la memòria històrica

Marta Sierra / ACN

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, ha lamentat aquest dilluns que la Transició no fos una «ruptura» amb la dictadura, ni donés «resposta a les famílies de les víctimes». «Es va construir partint d’un silenci imperdonable», ha denunciat en l’acte institucional en homenatge a les víctimes del franquisme celebrat a la Cambra catalana. Així, ha demanat continuar avançant en polítiques de memòria històrica per revertir la situació i ha acusat el «marc legal i ideològic de les institucions espanyoles» de torpedinar-lo.

La republicana ha fet aquest retret davant l’Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, així com també del president Pere Aragones, la consellera Gemma Ubasart i de representants de tots els partits, menys de Vox i el PP. Segons Vergés, el restabliment de la democràcia «no ha aconseguit deixar enrere el llast de la dictadura, ni dona resposta a les demandes de justícia dels familiars de la víctimes» i de tot això en tenen part de culpa els «obstacles» de les institucions de l’Estat.

En aquest punt, Vergés ha posat en valor la llei catalana que va declarar nuls els judicis sumaríssims del franquisme que van afectar 78.000 persones, tot i que ha lamentat que no es fes aquest pas fins al 2017. «Malgrat que amb retard, continuem avançant cap al desgreuge», ha conclòs Vergés, i ha assegurat que el Parlament estarà sempre al costat de les víctimes i de la justícia.

Notícies relacionades

Justament, l’acte d’aquest any coincideix amb l’inici de la tramitació parlamentària –a principis de maig– de la nova llei del Govern sobre memòria històrica i que preveu, entre d’altres, la retirada de la simbologia franquista a tot Catalunya en dos anys sancions contra l’enaltiment de la dictadura.

L’homenatge ha tingut lloc a les portes de la biblioteca de la Cambra catalana, davant l’estàtua ‘La Pietat’ de Ferran Ventura, que justament va ser una donació de l’Associació pro Memòria als Immolats, a qui Vergés ha agraït la seva «lluita tenaç» per «impedir que s’imposi un relat basat en el silenci i l’oblit». L’esdeveniment també ha comptat amb diverses interpretacions musicals a càrrec del guitarrista Glenn Bargain, alumne del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu.