Govern

Sánchez situa les municipals en primera línia per impulsar el vot nacional

El PSOE porta la seva convenció a València per donar un «plus» a Sandra Gómez, candidata municipal, i demostrar que Puig «està fort»

Sánchez situa les municipals en primera línia per impulsar el vot nacional
4
Es llegeix en minuts

Pedro Sánchez fins i tot a la sopa. Dilluns a Segòvia, dimecres a Burgos, dijous a Càceres, aquest dissabte a Bilbao i diumenge en la clausura de la convenció municipal a València. I així fins al 28 de maig. Els socialistes van guanyar el 2019 les eleccions locals al PP per 1,6 milions de vots de diferència i es pretenen mantenir en primer lloc. Perquè de la robustesa d’aquest suport dependrà després l’impuls del vot nacional.

Per a les generals de finals d’any és fonamental que el partit estigui mobilitzat des de la base, amb presència arreu del país però amb múscul en els nuclis de població més grans. En aquests moments, el PSOE governa el 57% dels ajuntaments de més de 20.000 habitants. La papereta local és clau per als comicis nacionals. Sánchez sap que té un efecte arrossegament. Aquesta és la seva batalla cos a cos amb Alberto Núñez Feijóo. L’altra pugna és retenir el País Valencià. Una doble victòria aclariria de brossa la seva continuïtat a la Moncloa.

Alguna relliscada en el bloc de l’esquerra podria fer que es perdi aquest territori, la Rioja, Aragó, les Balears o les Canàries. Però les comunitats depenen de la suma de blocs. A Ferraz estan convençuts que els seus barons han fet una bona gestió i estan forts electoralment. I que es donarà l’aritmètica necessària perquè gairebé tots segueixin als seus llocs. 

Esperen també que Antonio Muñoz segueixi al capdavant de l’Alcaldia de Sevilla, que Jaume Collboni i Sandra Gómez competeixin per la vara de comandament a Barcelona i València, i que Reyes Maroto tapi una mica del trencat que el PSOE té a Madrid, on el 2019 va ser la quarta força.

Guanyar les municipals i el País Valencià

Fins al 28-M, el cap de l’Executiu continuarà sent omnipresent i farà tots els mítings que pugui encaixar a la seva agenda institucional, segons Ferraz. Com a mínim tres a la setmana; alguns dies, a mesura que s’acostin les eleccions, amb doblet. El final de les vacances de Setmana Santa a Madrid ja ha llançat la cursa electoral , però el començament oficial de la contesa es produeix aquesta setmana a València. El PSOE ha escollit la ciutat per celebrar la seva convenció municipal. Per al PP, el País Valencià és el gran anhel de les autonòmiques. La joia de la corona. Per als socialistes, la gran plaça a protegir, després de perdre Andalusia i estar fora de joc a Madrid.  

Fonts del partit admeten que l’elecció de València per a la convenció que aprovarà el programa marc local és un «suport» a Ximo Puig i a Sandra Gómez, vicealcaldessa en el Govern que dirigeix Joan Ribó (Compromís). El president de la Generalitat és un dels líders territorials, assenyalen, «més en línia amb les polítiques progressistes» del Govern. És un «suport explícit», defensen des del PSPV, en un moment, ressalten, en què «les enquestes són bones». «Estem molt segurs que les eleccions aniran bé». 

Bones dades per a Ximo Puig

Fins fa poc temps els sondejos apuntaven encara a múltiples escenaris, amb opcions de suma del PP i Vox. La possibilitat hi era però s’ha anat esvaint en els sondejos. Els socialistes valencians veuen molt assentada la redita del ‘Pacte del Botànic’ una tercera legislatura, amb Compromís i l’aliança d’Esquerra Unida i Podem. Per moments s’ha temut que la conjunció d’aquests dos últims partits no obtingués el 5% de vots necessaris per entrar a les Corts Valencianes. 

Ara, en el PSPV creuen que una lleugera baixada (de dos escons) dels vots de Compromís podria ajudar que EU i els morats entrin amb sis diputats. Els populars poden ser la primera força, però els socialistes impugnen una possible suma del bloc dret amb dos arguments. Un, que el PP, amb 19 escons, no incorpora matemàticament els 18 que Ciutadans va obtenir el 2019. I dos, que si els populars estan forts, en una forquilla d’entre 30 i 35 parlamentaris, «Vox no pot estar en 15, a tot estirar 9 o 10». 

València: liderar el bloc i vèncer el PP

A aquestes perspectives s’afegeix que pensen que poden aspirar a governar la ciutat. A la capital es produeixen dues batalles. La primera entre blocs. La segona, per qui lidera el marge esquerre, si Sandra Gómez o Ribó. «Està tot molt empatat». Gómez, asseguren fonts del socialisme valencià, és «molt a prop» d’aconseguir el regidor que la pot col·locar per davant de Compromís i fer que aconsegueixi l’alcaldia. Per això, sostenen, Ferraz intenta fer un «plus d’empenta» per promocionar-la.

Notícies relacionades

La candidata ha decidit deslliurar la competició cara a cara amb Ribó –el seu lema de precampanya és ‘Amb mà esquerra’– perquè, expliquen fonts del PSPV a la ciutat, l’alcalde, de 75 anys, acumula cert «desgast», que se suma al que té Compromís per l’espinosa marxa de Mónica Oltra. Tot i que reconeixen que la «ciutat està bé» volen fer visible quina part correspon a la gestió socialista. Davant això, expliquen, «l’única manera del PP de guanyar punts és optar pel discurs nacional i les crítiques a Sánchez». El marge entre blocs, admeten, és «ajustat» però «no hi ha pulsió de canvi».

Al contrari del que ha passat en altres moments, en el PSOE s’ha començat a escampar la sensació que l’acció del Govern pot ajudar els territoris. La Moncloa ha deixat enrere un final i un principi d’any molt polèmic amb l’eliminació de la sedició, la reforma de la malversació, les rebaixes de condemnes a delinqüents sexuals, el conflicte amb Podem pel canvi de la llei del ‘només sí és sí’ i l’escàndol de Tito Berni i s’ha endinsat en un «moment dolç», en el qual acompanyen a més les dades econòmiques. En les sis setmanes que resten per al 28-M, la resta és mantenir-se i no cometre errors.