Convenció del PSOE a València

El PSOE proposa vetar els pisos turístics i que els ajuntaments multin els puters

El programa socialista de les municipals inclou també que els ajuntaments sancionin l’assetjament al carrer

1
Es llegeix en minuts

El PSOE aprovarà aquest diumenge en la convenció que celebra aquest cap de setmana a València el programa marc de les eleccions municipals que, entre altres mesures, inclou la limitació dels pisos turístics i que els ajuntaments sancionin ja els consumidors de prostitució, sense esperar que el Congrés aprovi la proposició de llei del Grup Socialista contra el proxenetisme que contempla aquesta possibilitat.

Fonts del PSOE han explicat que des de fa gairebé una dècada a Sevilla hi ha una ordenança, en què s’han basat, que multa els puters i prohibeix la publicitat en zones públiques. Si algun ajuntament ho vol fer, sostenen, compta amb aquest precedent sense que sigui necessari un marc legal nacional perquè la «política de sancions és competència municipal».

El text del PSOE recull la «tolerància zero» del partit amb el «foment de la prostitució» i «multes per als que consumeixin serveis sexuals». Un comportament, apunten, que «la societat patriarcal s’ha preocupat de transmetre i mantenir». «La demanda de serveis sexuals és l’element determinant de l’existència d’aquesta greu manifestació de violència cap a les dones».

Notícies relacionades

Una recent sentència del Tribunal Suprem ha fet que els socialistes també recullin en el seu programa la regulació dels pisos turístics per frenar l’expulsió dels veïns del centre per l’encariment dels lloguers. Les ciutats del PSOE «limitaran el creixement desproporcionat dels pisos turístics». «Treballarem per una regulació equilibrada per a les activitats turístiques que afectin a la convivència entre veïns i visitants». 

Aquest pas s’ha fet després que el Tribunal Suprem hagi avalat recentment la prohibició dels pisos turístics a Palma aprovada pel Govern de PSOE, Podem i Més el juny del 2018. En el rerefons d’aquesta decisió, que va tombar la sentència prèvia del Tribunal Superior de Justícia de les Balears, figura que aquest acord municipal «no prohibeix» l’activitat econòmica d’allotjament turístic sinó que limita el nombre que hi pot haver en una zona. Fonts del partit asseguren que aquesta regulació que aspiren a generalitzar podria ser similar a les de les zones saturades pel soroll, que impedeix l’obertura de més bars. En cap cas es tractaria d’acabar amb els pisos turístics que ja existeixen perquè «no es pot fer de manera retroactiva».