Cas Púnica

El jutge proposa jutjar el popular Granados per irregularitats en contractes a tres ajuntaments madrilenys

També proposa jutjar quatre exalcaldes més del Partit Popular, tres d’ells de Valdemoro

El jutge proposa jutjar el popular Granados per irregularitats en contractes a tres ajuntaments madrilenys

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha donat per finalitzada la investigació en una de les peces del cas Púnica i ha proposat jutjar 21 persones, entre les quals es troben l’exsecretari general del PP de Madrid i exalcalde Valdemoro Francisco Granados, el constructor David Marjaliza i la seva dona, Adela Cubas, per contractes als ajuntaments d’aquesta localitat madrilenya i els de Torrejón de Velasco i Serranillos del Valle.

 

En la interlocutòria de pas a procediment abreujat, el jutge troba indicis per jutjar-los juntament amb tres exalcaldes més de Valdemoro i diversos ex alts càrrecs d’aquest consistori. També inclou un exalcalde de la localitat de Moraleja de Enmedio, tècnics municipals i persones vinculades al Grupo Marjaliza. En canvi, n’acorda l’arxivament per a dues persones, investigats en relació amb dos dels expedients vinculats a la participació en els processos de licitació de l’empresa Recuperaciones Oasis.

L’instructor considera que les irregularitats comeses en els contractes dels municipis madrilenys serien constitutius dels delictes de suborn en concurs real amb un delicte de prevaricació administrativa i revelació d’informació reservada i secrets; tràfic d’influències; fraus; suborn de particular en concurs amb un delicte de prevaricació administrativa; aprofitament d’informació reservada per a si o per a un tercer, i suborn de persona jurídica. 

Assegurar l’adjudicació 

l’adjudicació La interlocutòria explica que en aquesta peça s’ha investigat la contractació administrativa portada a terme als ajuntaments madrilenys de Valdemoro, Torrejón de Velasco i Serranillos del Valle, cosa que «ha permès constatar una sèrie de pràctiques per part dels encarregats municipals responsables del procediment de contractació, encaminades a assegurar l’adjudicació del contracte administratiu licitat a una determinada empresa». 

En tots els contractes, indica, es constata una influència directa o indirecta de l’empresari David Marjaliza sobre qui té la referida responsabilitat. «Es tracta d’aconseguir que la societat finalment proposada per l’òrgan de contractació sigui precisament aquella que interessa a l’empresari en cada cas», apunta. 

Es poden distingir diversos suposats entre els contractes subjectes a investigació, explica el jutge. En uns l’empresari influïa en els responsables del procediment de licitació, i a més es presentava en el procediment a través d’alguna societat directament o indirectament sotmesa al seu control. En d’altres, ho aconseguia tot i que no complia amb els pressupostos necessaris.

De l’hora a les cafeteries

A Valdemoro s’han investigat, entre d’altres, els contractes de gestió del servei d’estacionament regulat (SER), les concessions administratives de cafeteries, pàrquing, servei municipal de grua, explotació d’instal·lacions esportives i fins i tot els serveis de recollida de roba i sabates utilitzades. 

Segons el jutge, el punt de partida sempre era David Marjaliza i la seva vinculació amb determinats càrrecs i autoritats de la localitat amb la finalitat d’aconseguir l’obtenció de contractes administratius disfrutant d’un tracte privilegiat en matèria d’adjudicacions. Així era informat amb prou antelació sobre l’inici d’aquestes licitacions per poder preparar la documentació necessària amb evident avantatge sobre possibles rivals, i se n’assegurava així l’adjudicació.

Notícies relacionades

Amb ànim d’obtenir un il·lícit enriquiment econòmic, l’empresari va aconseguir l’adjudicació directa de diversos contractes menors, «prescindint de les més elementals normes de contractació administrativa i fraccionant de forma successiva una prestació que s’havia d’haver ofert públicament mitjançant el corresponent concurs públic per a la seva licitació». 

A Torrejón de Velasco i Serranillos del Valle, com a contrapartida de les adjudicacions, l’empresari hauria pogut sufragar enquestes de contingut polític. Segons el jutge, era «una de les fórmules fetes servir per al pagament pels favors obtinguts des de l’ajuntament per beneficiar les seves empreses».