Decisió judicial

El TSJC comunicarà aquest dijous a Laura Borràs la sentència després del judici per corrupció

La líder de Junts està acusada de prevaricació i falsedat documental per presumptament haver fraccionat contractes quan estava al capdavant de l’ILC

El TSJC comunicarà aquest dijous a Laura Borràs la sentència després del judici per corrupció

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) comunicarà aquest dijous a les 12.00 hores a la presidenta de Junts, Laura Borràs, la sentència per presumptament haver fraccionat contractes per afavorir un amic, l’informàtic Isaías Herrero, quan ella dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), un organisme que depèn de la Conselleria de Cultura, segons han assegurat a EL PERIÓDICO fonts jurídiques.

La fiscalia sol·licita sis anys de presó, 21 anys d’inhabilitació i multa de 146.000 euros a Borràs per un delicte de prevaricació i falsedat documental. Conforme al pacte assolit abans del judici amb la defensa d’Herrero, l’acusació pública va rebaixar la petició de pena per a ell de sis anys de presó a dos anys, més inhabilitació per un període de sis anys i quatre mesos i multa de 2.100 euros, i també per al tercer imputat, l’empresari Andreu Pujol, que s’enfronta a un any i dos mesos de presó, inhabilitació de quatre anys i tres mesos i multa de 2.250 euros. A tots dos, se li aplica l’atenuant de confessió. Els seus advocats han avalat aquesta modificació.

La confessió

Notícies relacionades

El judici va estar marcat, precisament, per l’acord al qual s’havia arribat entre els advocats d’Herrero i Pujol amb la fiscalia després que els dos complissin l’acordat i assenyalessin directament Borràs. El primer va admetre davant el tribunal que la presidenta de Junts «sabia», li donava instruccions i es posaven d’acord tots dos per fraccionar els contractes per serveis informàtics que li anava encarregant des de l’ILC i que, per a això, presentava el pressupost real, que seria el que s’aprovaria, i dues «comparses» més o falsos. En total, 18 tractes que no havien de superar els 18.000 euros cada un, el límit per atorgar-los a dit, i per un import global de 336.000 euros (324.000 + iva), entre el 2013 i el 2017. «Vam acordar dividir la feina en diversos contractes», va recalcar Herrero durant la vista.

L’advocat de la defensa, Gonzalo Boye, va desgranar durant el judici els seus arguments sobre la presumpta vulneració de drets fonamentals, com la presumpció d’innocència o el secret de les comunicacions. D’aquesta manera, va posar en dubte la cadena de custòdia dels correus electrònics incriminatoris confiscats i de la investigació en el seu conjunt. «S’ha passat del ‘contra ells’, al ‘contra ella’«, va al·ludir, posant en dubte les indagacions i recolzant la teoria de la suposada persecució política cap a la líder de Junts. «Hem passat de la puntada de peu a la porta, a la puntada de peu al servidor», va etzibar.