Per malversació i desobediència

Puigdemont torna a demanar que Llarena revoqui el seu processament i apel·la a la seva condició d’europarlamentari

L’Advocacia de l’Estat segueix el criteri de la fiscalia i renuncia a recórrer davant la Sala Penal de l’alt tribunal

Puigdemont torna a demanar que Llarena revoqui el seu processament i apel·la a la seva condició d’europarlamentari

EFE / Olivier Hoslet

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, l’exconseller Toni Comín i la seva companya en la fugida fins aquest dimarts, Clara Ponsatí, no han perdut oportunitat de recórrer totes les resolucions dictades pels tribunals espanyols. La seva última impugnació ha sigut formalitzada aquest dijous davant la Sala d’Apel·lació del Tribunal Suprem contra la interlocutòria del jutge Pablo Llarena, que va confirmar el processament dels dos primers per desobediència i malversació en la seva modalitat més greu i de l’exconsellera d’Educació per desobediència.

La que ha renunciat a qüestionar la resolució ha sigut l’Advocacia de l’Estat, van informar a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA fonts jurídiques. Els Serveis Jurídics de l’Estat han seguit el criteri de la fiscalia i consideren inútil tornar a impugnar el processament, a l’entendre que la seva pretensió que el processament per desobediència es transformi en el nou delicte de desordres agreujats no serà acollida.

Al revisar la sentència

Les dues acusacions públiques consideren que la Sala Penal ja s’ha pronunciat al revisar la sentència que ells mateixos van dictar l’octubre del 2019 i condemnar els líders del procés per desobediència i malversació, cosa que va suposar mantenir-los intactes les penes d’inhabilitació que encara els resten per complir.

El recurs dels europarlamentaris que defensa l’advocat Gonzalo Boye, de 62 pàgines, serà resolt pels magistrats Eduardo de Porres, Vicente Magro i Miguel Colmenero, si és abans del pròxim 13 d’abril, dia en què aquest últim es jubilarà al complir 72 anys. Serà substituït per un altre magistrat de la Sala Segona que tampoc hagi tingut cap relació amb el procediment.

Immunitat i arrest

La impugnació insisteix que els tres han de quedar alliberats de qualsevol processament, perquè la seva conducta el 2017 no va ser delictiva. A més, insisteix en els arguments tradicionals de la defensa: que el Suprem no és competent per processar-los, que com a eurodiputats gaudeixen d’immunitat i que, per tant, qualsevol actuació contra ells ha de comptar amb un nou suplicatori davant el Parlament Europeu.

Notícies relacionades

També qüestionen la imparcialitat del jutge Llarena i les ordres de detenció nacionals encara pendents contra Puigdemont i Comín, que si tenen la temptació d’imitar Ponsatí i tornar a Espanya seran detinguts. En el seu cas, a més, sí que es podria decretar la presó cautelar, perquè la malversació que també se’ls imputa pot ser penada amb fins a 12 anys de presó. Amb la desobediència era impossible, a l’estar només castigada amb multa i inhabilitació fins a dos anys.

L’ordre de detenció nacional contra Ponsatí va ser retirada aquest dimarts, després de ser detinguda i conduïda als jutjats de guàrdia de Barcelona, on el magistrat de guàrdia, en nom de l’instructor del procés al Suprem, li va comunicar la interlocutòria de llibertat que aquest havia dictat, la regularització de la seva situació i que deixava sense efecte l’ordre de detenció nacional que també pesava en contra seva. També la va citar a declarar per al pròxim 24 d’abril. Ja ha anunciat que no ho farà, tot i que la resolució es confirmi, perquè fonts de la seva defensa van anunciar a aquest diari que també serà recorreguda.