Renovació del CGPJ

El PSOE i el PP s’embranquen a l’Eurocambra per l’Estat de dret a Espanya

Els PP, Vox i Ciutadans tornen a utilitzar un debat al Parlament Europeu per atiar l’Executiu de Sánchez pel bloqueig del CGPJ i la reforma del Codi Penal

El PSOE i el PP s’embranquen a l’Eurocambra per l’Estat de dret a Espanya

JULIEN WARNAND / EFE

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Inicialment el debat celebrat aquest dijous pel ple del Parlament Europeu sobre la situació de l’Estat de dret a la Unió Europea estava destinat a un debat general amb la Comissió Europea. No obstant, la pressió dels populars europeus va aconseguir aquest dimecres que s’inclogués in extremis un debat sobre la situació particular a Espanya –a més de Malta i Grècia–, fet que ha convertit l’hemicicle en un ring de boxa amb el Govern i l’oposició retraient-se de nou el bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial i la reforma del Codi Penal.

«Espanya no té un problema d’Estat de dret, té un problema amb la seva oposició i la conformitat democràtica de l’oposició del PP cada vegada que l’esquerra guanya les eleccions. No ha sabut mai perdre ni reconèixer les victòries electorals ni la legitimitat de la seva acció de govern i torna a portar una vegada més de manera irresponsable els seus atacs contra el seu propi país amb la complicitat del PPE», ha retret l’eurodiputat socialista i ponent de l’informe de l’Eurocambra sobre l’informe de l’Estat de dret, Juan Fernando López Aguilar, que ha recordat a la resta d’eurodiputats que si el CGPJ no es renova des de fa 5 anys és perquè «el té segrestat el PP, que és l’únic que es nega a aportar els vots necessaris per a la conformació dels tres cinquens, incomplint la constitució i la llei orgànica espanyola».

Minuts després rebia la rèplica del popular Javier Zarzalejos, que ha reconegut que Espanya «no té un problema estructural d’Estat de dret» sinó que el problema és «el seu Govern». «Perdi tota esperança, el Govern espanyol ni ha complert ni complirà cap de les recomanacions dels seus informes. Per descomptat, no amb la reforma del ministeri fiscal, no amb la reforma del CGPJ», ha dit dirigint-se a la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourova, que ha reiterat durant el debat la recomanació a Espanya de renovar amb caràcter prioritari el CGPJ, immediatament després d’adaptar el procés de nomenament i reforçar l’estatut de la fiscalia per salvaguardar-ne la independència.

Dos blocs

Durant el debat, que s’ha prolongat més d’una hora, hi han intervingut més d’una desena d’eurodiputats espanyols per defensar o atiar el Govern com ha sigut el cas del PP, Ciutadans i Vox. «Quan els fons europeus se subhasten en nits de drogues i prostitutes com en el cas del Tito Berni es vulnera l’Estat de dret», ha aprofitat per denunciar el representant de Vox, Jorge Buxadé. «El Govern dels jutges continua bloquejat perquè els grans partits, el PP i el PSOE, no volen canviar la llei perquè volen continuar controlant. La clau és canviar primer la llei perquè si no mai sortirem d’aquesta situació», ha suggerit Maite Pagazaurtundua, que també ha carregat contra els canvis en el Codi Penal i el «control endèmic» dels mitjans de comunicació públics.

Tant els eurodiputats de Podem com d’Izquierda Unida o Catalunya en Comú han sortit en tromba contres les crítica populars. «¡Quina vergonya! Ahir el senyor [Mandfred] Weber –líder del PPE– deia que no donarien suport a debats nacionals per evitar parlar de la vulneració LGTBI a Itàlia o l’espionatge a Grècia però sí impulsava un debat sobre l’Estat de dret a Espanya», ha rebutjat Idoia Villanueva (Podem), que ha acusat el PP d’utilitzar «recursos públics per construir una policia política», «espiar l’oposició», «crear proves falses», i «vantar-se de controlar els jutges». Una línia que ha seguit també Sira Rego (IU). «Senyors del PP, són uns irresponsables. Sent la seva credencial més gran la corrupció i el bloqueig en la renovació del CGPJ haurien d’estalviar-nos aquest espectacle i deixar de desestabilitzar amb artificis el Govern democràtic de la quarta economia a Europa», ha avisat.

Notícies relacionades

Ernest Urtasun (Catalunya en Comú), mentrestant, ha lamentat el comportament de la dreta espanyola. «Aquesta vegada ens porten un debat proposat pel PP amb el suport de Vox i Ciutadans i el vot a favor d’algun partit independentista. Després ens parlen de coalicions Franskestein», ha criticat urgint al PP a aclarir si mantindran la candidatura de Xavier García Albiol a Badalona quan està «investigat per corrupció». Diana Riba (ERC) ha instat la Comissió Europea a ampliar l’abast de l’informe i incloure-hi elements que no figuren actualment com l’espionatge a independentistes catalans o les trames per «falsificar informes i fabricar notícies falses». Carles Puigdemont (JxCat), mentrestant, ha agraït al PP el fet de plantejar el debat perquè l’estat de dret a Espanya «és un problema molt preocupant».

«L’informe el que pretén és incitar el debat i contribuir als canvis necessaris sobre el terreny. El debat d’avui ha demostrat que per a alguns el que fem per protegir l’Estat de dret és massa i per a d’altres fa curt. L’Estat de dret no és un principi ideològic, és un valor universal que hem acordat protegir», ha recordat al final del debat Jourova.