En un segon escrit d’acusació

El PSOE reajusta a la baixa la seva petició de penes per a Fernández Díaz per la Kitchen

L’acusació popular socialista rebaixa de 48 a 41 anys i deu mesos la seva proposta de condemna per al considerat màxim responsable de l’espionatge a Bárcenas

El PSOE reajusta a la baixa la seva petició de penes per a Fernández Díaz per la Kitchen
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja

Els àudios i documents incorporats a l’operació Kitchen després que l’instructor Manuel García Castellón donés per conclosa la investigació de l’espionatge al qual presumptament es va sotmetre des del Ministeri de l’Interior l’extresorer del PP Luis Bárcenas han obligat a les acusacions personades a presentar nous escrits d’acusació. El PSOE ha aprofitat el tràmit per rebaixar la seva petició de penes i Podem ha optat per mantenir-les en la seva integritat, segons els dos textos.

D’aquesta manera, l’acusació del PSOE redueix la pena que demana per al principal acusat, l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, i de 48 anys i quatre mesos de presó passa a sol·licitar 41 anys i 10 mesos. En concret, en el seu últim escrit d’acusació, sol·licita 9 anys de presó pel delicte d’organització criminal, en grau de director; 5 anys per encobriment4 per obstrucció a la justícia; 9 per dos delictes de suborn pel pagament amb diners dels fons reservats (sis per un i tres per l’altre); 6 per malversació10 mesos per violació de domicili o despatx; 6 anys per revelació de secrets, i 2 per tràfic d’influències.

Tres anys menys

Els socialistes plantegen que aquest últim delicte pugui ser condemnat de manera subsidiària com un delicte de prevaricació, penat amb 10 d’inhabilitació. A més, l’acusa d’un altre de certificació falsa pel qual proposa la seva suspensió per sis mesos. Per a la seva mà dreta en el Ministeri de l’Interior, Francisco Martínez, també planteja una rebaixa de pena, però menor. En el seu cas, la proposta inicial de pena de 34 anys i mig de presó passa a 31 anys i mig.

El xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos Esgueva, que va ser captat com a confident pel clan policial, que li va pagar 2.000 euros mensuals dels fons reservats del Ministeri de l’Interior a canvi d’informació de l’extresorer del PP, passa de 36 anys i un mes de presó a 28 anys i 7 mesos.

També veuen rebaixada la petició de pena per part del PSOE els altres policies acusats. En el cas de l’excomissari José Manuel Villarejo, per al qual en el primer escrit demanava 38 anys de presó, ara sol·licita 33 anys i 3 mesos. L’exdirector adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino, que ja va ser condemnat a un any de presó per manipular documentació del cas Pujol, passa de 34 anys i 9 mesos a 27 anys i 3 mesos.

José Luis Olivera

Els socialistes, en el mateix sentit, han reduït les peticions de presó per als altres presumptes implicats en la causa. Així, José Luis Olivera, Marcelino Martín-Blas i Andrés Gómez Gordo, per als quals demanaven, a cada un, 34 anys i 9 mesos de condemna, passen a tenir una important rebaixa. Olivera, al qual la fiscalia no ha acusat, passa a 19 anys i 6 mesos.

A Martín-Blas, per al qual Anticorrupció reclama 2 anys i 6 mesos de presó, també ha rebut una petició reduïda per part del PSOE, ja que baixa fins als 17 anys. El comissari Gómez Gordo, que també està processat en el cas del Campus de la Justícia de la Comunitat de Madrid, passa dels esmentats 34 anys i 9 mesos a 29 anys i 9 mesos.

García Castaño

Enrique García Castaño, que va ser cap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) i és un dels pocs que va confessar els fets, també es beneficia d’una rebaixa en la pena reclamada pels socialistes, al passar de 35 anys i 9 mesos de presó a 30 anys i 9 mesos.

En el nou escrit d’acusació dels socialistes, José Ángel Fuentes Gago i Bonifacio Díaz Sevillano, que tenien una petició de pena de 32 anys i 4 mesos, passen a 13 anys i 6 mesos.

No obstant, no canvia la reclamació que es consideri el PP com a partícip a títol lucratiu perquè respongui «fins a un import equivalent al total de fons reservats emprats en l’operació Kitchen».

Podem la manté

Notícies relacionades

Per la seva banda, Podem manté inamovible la seva petició de penes de 41 anys de presó per a Fernández Díaz, Martínez i Eugenio Pino, que va ser número dos de la policia. Per a Villarejo i la resta de policies imputats sol·licita 39 anys, al no demanar dos anys que sí que demana per als anteriors pel delicte d’organització criminal, ja que no els considera dirigents. El que va ser xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos, s’enfronta a 26 anys de presó.

Les dues peticions de les acusacions populars són molt superiors a les plantejades per la fiscalia, que com a condemna màxima proposa 15 anys per als considerats principals responsables: el que era ministre, el seu secretari d’Estat de Seguretat i el director adjunt operatiu. Per a Villarejo eleva aquesta petició a 19 anys de presó.