Tibantor a la coalició

La llei de vivenda s’interposa en la treva del Govern central per la moció de Vox

El PSOE ha d’arribar a un acord també amb ERC i EH Bildu per poder aprovar la norma al Congrés

La llei de vivenda s’interposa en la treva del Govern central per la moció de Vox

JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La direcció de Podem estava expectant pel que passés aquesta setmana al Congrés dels Diputats. No per la tornada de Ramón Tamames a la Cambra baixa de la mà de Vox, sinó per com Pedro Sánchez afrontava la cita. Feia dies que els morats reclamaven que el president del Govern tornés a «mirar a l’esquerra» després d’unes setmanes de xocs profunds. ¿Com volien que es materialitzés aquest gest cap al bloc progressista? Amb un anunci sobre el desbloqueig de la llei de vivenda. No n’hi va haver. Malgrat això, la moció de censura ha servit per rebaixar les tensions, tot i que amb el rum-rum constant entre els dos socis per una norma que no avança i que amenaça l’aparent pau aconseguida en la coalició.

Des que l’Executiu del PSOE i Unides Podem va haver de negociar els seus primers Pressupostos Generals, l’octubre del 2020, la llei de vivenda ha sigut present en cada moment cabdal de la legislatura. I aquest debat no va ser menor. «És una bona oportunitat perquè el PSOE torni a mirar a l’esquerra, cuidi i revalidi la majoria de la investidura i, per exemple, s’anunciï un acord en matèria vivenda», va confiar la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, la setmana passada.

El cap de l’Executiu es va fer el desentès. En el seu debat amb Tamames, Sánchez va treure pit del bo del lloguer de 250 euros que reben, segons va dir, 70.000 joves a l’any, però no va dir res d’un pacte amb els seus socis per desbloquejar la negociació de la norma. És més, va esmentar la polèmica llei i no va assegurar que s’aprovaria. «Tant de bo en aquesta legislatura tiri endavant», van ser les paraules que va fer servir. I, de moment, no hi ha aparences que la negociació s’hagi de reactivar.

Les discrepàncies

Tant fonts de la direcció de Podem com d’ERC asseguren que no s’han produït avenços en la negociació les últimes setmanes. El que frena l’acord és el límit a les pujades dels lloguers en les revisions anuals. El Govern va establir un màxim del 2% durant l’any passat i l’actual perquè els increments no es fessin respecte a l’IPC. Ara, els morats i els socis volen que aquesta mesura sigui estructural i van arribar a un preacord amb el Ministeri de Vivenda al desembre en aquest sentit.

No obstant, la contraproposta socialista, després de passar pel Ministeri d’Economia, és elevar d’un 2% a un 3% aquest límit durant 2024 i, després, crear un índex que marqui els límits. Fonts morades expliquen que això significaria perdre el control de la mesura. L’altre punt de conflicte és com limitar el preu dels lloguers que entrin per primera vegada al mercat. Les mateixes veus remarquen que la norma no seria efectiva si no s’estableix un límit a aquests casos concrets. No obstant, els socialistes es resisteixen a pactar amb els seus socis, al·legant que s’ha de respectar el text que va sortir del Consell de Ministres, cosa que ells mateixos no solen complir.

Reclamacions i exigències

Notícies relacionades

Segur que aquestes diferències tornaran a tensar les costures de la coalició. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va aplaudir les intervencions tant de Sánchez com de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, en la moció de censura «van defensar bé la feina del Govern de coalició», però va assenyalar que «ara el que toca és demostrar-ho amb fets» i va esmentar la necessitat d’aprovar la llei de vivenda. No és l’única apel·lació que han fet als seus socis. Durant el debat, la diputada morada Lucía Muñoz es va adreçar al grup socialista per advertir-los que «el millor davant l’espectacle de la ultradreta és aprovar ja la llei de vivenda per regular els lloguers i que baixin els preus». 

La negociació de la norma resulta complexa, ja que són els dirigents de Podem i no Díaz els que estan asseguts a la taula amb el PSOE. A més, també és necessari l’acord amb ERC i EH Bildu, ja que els seus suports són imprescindibles. De moment, les dues formacions no s’han mostrat satisfetes amb les converses que s’han anat mantenint.