Només el ‘sí’ ultra

Fracassa la moció de censura de Vox amb l’abstenció del PP

  • Cliqueu aquí per veure les notícies del debat en directe

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ángel Alonso Giménez

La moció de censura de Vox –la més singular de les sis que s’han celebrat en democràcia– ha acabat com s’esperava, en un fracàs. Ramón Tamames, l’exdirigent del PCE que va presentar Santiago Abascal per descavalcar Pedro Sánchez, ha aconseguit només el suport dels 52 diputats del partit ultra i el del diputat Pablo Cambronero que va abandonar Cs i l’abstenció dels 88 parlamentaris del PP i els dos trànsfugues d’UPN. La resta de diputats, la majoria absoluta de la Cambra, han votat en contra de censurar Sánchez i investir Tamames.

En la maratoniana sessió d’aquest dimarts, Tamames assumia ja en el seu discurs que ell no seria el pròxim president del Govern. Ningú dubtava això. Vox va registrar la moció de censura en un intent de desgastar el Govern de coalició i també el PP. No obstant, el debat ha acabat servint per unir els dos partits que formen l’Executiu i, fins i tot, per cohesionar el bloc progressista que fa dues setmanes que està sumit en profunds xocs. El PSOE, Unides Podem, ERC, PNB, EH Bildu, Junts, el PDeCat, Més País, Compromís, BNG i altres partits minoritaris han votat ‘no’ a la moció.

Notícies relacionades

«No hem perdut el temps. Ha sigut un repàs de la política nacional», ha defensat, tot i així, Tamames aquest dimecres en la seva última intervenció des de l’escó d’Abascal que ha ocupat aquests dos dies a causa de la seva escassa mobilitat. L’exdirigent del PCE ha servit d’altaveu de moltes de les premisses llançades per Vox, i ha arribat a dir que la Guerra Civil espanyola es va iniciar el 1934, enmig de la II República, i no quan es va produir l’alçament de Francisco Franco.

La moció de censura també l’ha aprofitat el PP. Aquest dimecres, la seva portaveu parlamentària, Cuca Gamarra, ha utilitzat la seva intervenció per vendre el seu partit com el defensor de la «majoria moderada» d’Espanya i carregar contra Sánchez. Al que ha salvat de les pulles ha sigut Tamames. El PSOE, per la seva banda, és feliç amb la moció de censura. Els socialistes consideren que ha servit per deixar clar que Vox i el PP són en el fons el mateix, per enaltir la tasca del Govern, per reactivar l’electorat d’esquerres i per tornar a cohesionar la seva coalició amb Unides Podem