Assemblea de Madrid

Ayuso se’n desentén i marca distàncies amb Vox: «Que cadascuna segueixi el seu camí»

Monasterio recorda a la presidenta que ha aprovat 20 lleis aquesta legislatura gràcies al seu suport

2
Es llegeix en minuts
Elena Marín

«Definitivament, és bo que a partir d’avui cadascú segueixi el seu camí». Amb aquesta frase, Isabel Díaz Ayuso ha donat per dissolta l’associació entre Vox i el PP que durant els quatre últims anys li ha permès governar. L’últim ple de l’Assemblea de Madrid ha sigut més que una sessió de control una sessió d’escenificació, en què la dirigent popular ha volgut marcar distància amb Vox per afrontar les pròximes setmanes de precampanya desentenent-s’hi per caminar sola i buscar un nou govern en solitari. El clima electoral que ha regnat en el ple també s’ha deixat veure en els missatges d’Ayuso a l’esquerra, a la qual ha buscat dividir confrontant els grups madrilenys amb els problemes que les seves formacions tenen nacionalment.

«És una pena que no arribem (a aquest últim ple) en un clima d’entesa de grups diferents», ha lamentat Rocío Monasterio abans d’escoltar com Ayuso aixecava un mur entre totes dues. Preveient que la presidenta madrilenya agafaria aquest camí, la portaveu de Vox va recordar que durant aquesta legislatura la seva formació ha mostrat la seva «bona disposició» i va permetre així que el Govern regional tirés endavant 20 lleis i ha volgut destacar que mentre el PP ha rebutjat fins a «34 iniciatives» del seu grup, Vox només ha votat en contra de set, i amb la d’aquesta tarda (incentius fiscals a inversions estrangeres) vuit».

Deriva de Vox

Notícies relacionades

Ayuso ha buscat en qualsevol cas l’equilibri alhora que la humiliació a Vox. «He mostrat el màxim respecte pel seu partit quan la hipocresia de l’esquerra», ha assenyalat, «pretenia que vostès no tinguessin representació» a la Taula de l’Assemblea. «Ens hem entès, però en la deriva en què ha caigut el seu partit, no m’hi arrossegaran també. No entenen que la vida són matisos, i quan parteixen, alguna vegada, de la raó la perden per les seves formes i la seva suposada superioritat moral». I ha tornat a repetir, per si no havia quedat clar al principi: «Cadascú, millor, pel seu compte».

Missatge xenòfob

En aquest intent de distanciar-se de Vox, Ayuso ha tornat a repetir aquest dijous un missatge en què deixa sobrevolar la xenofòbia de la formació d’ultradreta: «Tenen un llenguatge preocupant, amb els de fora i els de dins, quan Madrid és una regió internacional» i «un lloc d’acollida» per als ciutadans que arriben de països llatinoamericans, llocs que tenen governs d’esquerres que la presidenta madrilenya critica. «Senten ‘estranger’ i s’ennuvolen, però és exterior!», els ha etzibat amb referència al projecte d’incentius fiscals per a inversors estrangers que es votarà aquesta tarda.