Moció de censura

Els plans del PSOE, el PP, Podem i els grups al Congrés per rebatre Tamames

Els grups del Congrés han obert el debat sobre com han de confrontar Vox quan la moció de censura està abocada al fracàs

Els plans del PSOE, el PP, Podem i els grups al Congrés per rebatre Tamames
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Revelar la teva estratègia abans d’un gran debat no sol ser l'acció més indicada. Principalment, perquè es perd el factor sorpresa. I si no que l’hi preguntin a Ramón Tamames, el candidat de Vox a la moció de censura que se celebrarà dimarts, després que es filtrés el seu discurs. Tot i així, des que el partit d’extrema dreta va registrar la iniciativa (abocada al fracàs abans de néixer) per treure el president Pedro Sánchez de la Moncloa, s’ha obert una discussió sobre com s’ha de rebatre Tamames a l’hemicicle. No donar-li importància, replicar de manera breu, que només parlin dones... són algunes de les propostes.

PSOE

Sánchez no vol afegir més exotisme a una moció de censura ja per si mateixa dotada d’alts nivells estrambòtics. Des que es va confirmar que l’anunci de Santiago Abascal era seriós, el PSOE ha rebutjat les propostes dels seus aliats per donar una resposta a Tamames que anés més enllà de l’ortodòxia parlamentària. El pes del discurs de l’Executiu recaurà sobre Sánchez, que com a president pot intervenir sense límit de temps si vol fer-ho, informa Juan Ruiz Sierra. No obstant, també intervindrà per part del Govern la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

Sánchez, expliquen els seus col·laboradors, s’agafarà els dos dies de debat amb el «respecte» que mereix una moció de censura (l’instrument amb què ell mateix va arribar al poder el 2018), però les seves intervencions no estaran dirigides tant a Tamames com a Abascal i, sobretot, a Alberto Núñez Feijóo, líder d’un PP que s’abstindrà en la votació. El líder socialista veu en la cita de dimarts i dimecres l’oportunitat de «contrastar models» tenint en compte les eleccions autonòmiques i municipals del maig, retratar el líder de l’oposició com un dirigent que només pot governar gràcies a l’extrema dreta (d’aquí ve l’abstenció).

PP

El PP té un paper difícil de jugar en la moció de censura que molts veuen com un intent de desgastar Alberto Núñez Feijóo, que no serà present al debat. Els populars expliquen que la iniciativa s’ha convertit en un «despropòsit» i tot i que han de retratar aquesta realitat no cauran a ridiculitzar ni Vox ni el candidat. L’objectiu dels seus atacs serà Sánchez, amb qui pretenen comparar models de país, informa Pilar Santos.

Unides Podem

Podem va plantejar la passada setmana al seu grup parlamentari, així com al PSOE i a la resta de socis, que només intervinguessin dones en el debat de la moció de censura. «És una bona oportunitat perquè les dones li plantem cara a la ultradreta», va assegurar la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, divendres passat. No obstant, cap formació ha recollit el guant. Ni tan sols al PSOE. Fonts d’Unides Podem assenyalen que, tot i que encara no han pres totes les decisions, per la seva banda sí que sortiran dones del grup parlamentari a rebatre Tamames. 

A més, tot i que no en el torn d’Unides Podem, també participarà en el debat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, com a membre del Govern. La decisió, expliquen fonts del seu equip, és replicar el model que es va fer servir en la moció de censura del 2020 en el qual Pablo Iglesias va fer ús de la paraula en dues ocasions per debatre amb Abascal

ERC

La primera proposta sobre com s’ha d’encarar el debat va ser d’ERC. Els republicans catalans van plantejar a la resta de formacions fer un boicot a la iniciativa dels ultres –abocada al fracàs– i pactar tots la lectura d’un paràgraf comú com a única intervenció en el debat. La proposta, que fonts d’ERC ja veien complexa que es materialitzés per la proximitat de les eleccions, no va tirar endavant. Finalment, les mateixes veus asseguren que prendran la paraula en el debat i que serà «una intervenció seriosa i de contingut».

Ciutadans

Ciutadans ha trobat en el debat de la moció de censura una oportunitat per mirar de desplegar el seu model de país una vegada que s’ha portat a terme la refundació de la formació. «Les mocions tenen caràcter propositiu. I nosaltres aprofitarem aquesta oportunitat per fer bandera dels temes que ens preocupen i per plantejar el nostre model d’Estat», va assenyalar dilluns passat el viceportaveu de Cs, Guillermo Díaz.

PNB

«Tots els tràmits parlamentaris, per absurds o avorrits que puguin ser, mereixen una rèplica que pot ser més breu, més llarga, més extensa... Però una intervenció hi farem, sí», va assegurar el portaveu al Congrés del PNB, Aitor Esteban, tan bon punt es va saber que Vox havia registrat la moció de censura. El diputat basc va descartar ja des del principi la plantada que van proposar altres partits, tot i que tampoc es preveu que s’hagi estendre gaire. En la moció de censura que va presentar Vox el 2020 i que va liderar Abascal, Esteban tan sols va fer servir un minut i mig dels 40 de què disposava.

EH Bildu

EH Bildu, molt alineat amb les tesis d’ERC, també es va plantejar al principi no participar en el debat de la moció de censura. La portaveu ‘abertzale’ al Congrés, Mertxe Aizpurúa, va admetre els seus «dubtes» perquè «l’estrambot que suposa tot el que es concretarà en aquesta moció» podia fer pensar que era millor no participar-hi. Malgrat això, finalment ho faran, tot i que encara no han revelat si dedicaran poc o molt temps a respondre a Tamames. El 2020, Aizpurúa va fer servir 16 minuts per donar la rèplica a Abascal i el seu company Oskar Matute va parlar 10 minuts més.