Trobada a Madrid

Sánchez atia el fantasma de les retallades del PP: «Nosaltres no ens inclinem davant els poderosos»

El president del Govern es presenta com el «garant» de la «pau social» al comitè federal socialista que aprova les llistes per al 28-M

Utilitza la moció de censura de Vox per criticar l’«acostament» de Feijóo a l’extrema dreta

Sánchez atia el fantasma de les retallades del PP: «Nosaltres no ens inclinem davant els poderosos»

EFE/ Sergio Pérez

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha demanat aquest dissabte als principals dirigents del PSOE que fessin un exercici de «política ficció». ¿Què passaria si prosperés la setmana que ve la moció de censura de Vox?, ha preguntat el president del Govern. «Suposem que el pla de la ultradreta tirés endavant i es convoquessin eleccions anticipades. ¿Quin seria el primer resultat? L’anul·lació de la reforma de les pensions. ¿Qui hi sortiria guanyant? No precisament els pensionistes d’aquest país. O preguntem-nos què hauria passat si Vox hagués guanyat la primera moció, fa més de dos anys. La reforma laboral no hauria tirat endavant, el salari mínim no hauria augmentat i tampoc les pensions, ni les beques, ni s’haurien aprovat els impostos a les grans elèctriques, bancs i grans fortunes», ha assenyalat Sánchez. 

El comitè federal socialista, màxim òrgan del partit després dels congressos, s’ha reunit aquest matí a Madrid. La trobada, a la qual han assistit la majoria dels barons del partit, té per objectiu aprovar les llistes de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig i establir les bases del discurs per aquesta cita. El comitè de Sánchez, en un moment en què gairebé totes les enquestes el col·loquen per darrere d’Alberto Núñez Feijóo, està molt definit: reivindicar els avenços socials dels últims anys, atiar el fantasma de les retallades del PP i retratar el seu líder com un ostatge de la ultradreta. Sobretot al caliu de la moció de Vox, de la qual Feijóo ha decidit abstenir-se, a diferència del que va fer Pablo Casado la primera vegada que la ultradreta va presentar aquest dràstic instrument per desallotjar el cap de l’Executiu. Llavors el PP va votar-hi en contra. 

«Arriba el moment de preguntar-se: ¿per què tenen aquesta desesperació per posar fi a la legislatura? ¿Què està passant que sigui tan terrible? Estan nerviosos perquè hi ha un Govern que governa per a la majoria i que no s’inclina davant els poderosos», ha explicat Sánchez, que ha explicat les seves principals fites socials en comparació amb les retallades que va dur a terme el PP amb Mariano Rajoy a la Moncloa. 

«Hem desmuntat peça a peça la reforma unilateral del PP sobre les pensions, que va suposar la seva congelació i que oferia als jubilats de demà fins a un 50% de retallades. Per a la dreta, les pensions dignes són un luxe insostenible. Per a nosaltres, un dret irrenunciable», ha afirmat el líder socialista. «La dreta té per a tot la mateixa recepta: eleccions anticipades, que és el mateix que reclama Vox amb la seva moció de censura. ¿Per a fer què? Per tornar a fer el que ja van fer el 2013: precaritzar l’ocupació, congelar les pensions i retallar l’Estat del benestar», ha insistit després. 

Sense mencions a Podem

Notícies relacionades

La reforma de la llei del ‘només sí és sí’ i el xoc frontal amb Unides Podem no han tingut lloc al discurs. Mentre els morats aprofiten qualsevol oportunitat per criticar el PSOE, Sánchez actua com si les diferències fossin només simples «matisos» i el cisma per les rebaixes de penes als agressors sexuals ja estigués resolt. La moció de Vox, en aquest sentit, ajudarà a unir la coalició i el bloc d’investidura, confien els socialistes. Però sobretot, continuen en la direcció del partit, el debat de dimarts i dimecres al Congrés servirà per identificar Feijóo amb Santiago Abascal.  

«¿Què és el que ha fet el PP de Feijóo? Acostar-se a Vox. Primer va signar un acord amb la ultradreta per al Govern de Castella i Lleó i ara, en la moció de censura, passa del no a l’abstenció –ha conclòs Sánchez–. La raó és simple: el projecte de Feijóo implica reeditar governs de coalició amb la ultradreta allà on sumin. És evident i, per tant, no cal enganyar-se. De la col·lisió en temps de Casado hem passat a la col·lusió en temps de Feijóo».