Medi ambient

El PSC expressa les seves reticències al decret del Govern contra la sequera

Els socialistes han retret al Govern que no negociés amb la resta dels grups parlamentaris abans de l’aprovació

El PSC expressa les seves reticències al decret del Govern contra la sequera
1
Es llegeix en minuts
EFE

La portaveu parlamentària del PSC-Units, Alícia Romero, ha expressat les reticències de la formació respecte del decret de mesures urgents davant l’escassetat de pluges que va aprovar el Govern, ja que «hi ha aspectes que no agraden», per la qual cosa ha instat l’Executiu a negociar-les.

En una roda de premsa al Parlament després de la reunió de l’anomenat ‘Govern alternatiu’ del PSC, Romero ha explicat que la formació «està estudiant el decret» –que ha de ser convalidat dimecres vinent en el ple del Parlament– amb el qual difereix en alguns aspectes.

«Estem pendents de saber si tenim garanties de poder canviar o modificar el decret», ha dit després d’exposar que van donar a conèixer al Govern la seva «disconformitat» en una reunió la setmana passada.

Ha assenyalat que «no hi ha previsió» que el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es trobin abans de dimecres vinent.

Recriminacions al Govern

En aquest sentit, Romero ha retret al Govern que no negociés el decret amb la resta dels grups parlamentaris abans d’aprovar-lo, recordant-li que «no té majoria»; i ha considerat que la cimera per la sequera que convocarà l’Executiu català –sense data confirmada– hauria sigut millor fer-la abans del decret.

La portaveu ha recordat que el PSC ha enviat cinc documents amb les seves propostes sobre aquesta matèria al president Aragonès i a la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i que estan a la seva disposició per «portar a terme les mesures urgents que siguin necessàries».

Notícies relacionades

Romero ha relacionat la sequera actual amb les problemàtiques que viu el «sector econòmic més important de Catalunya», l’agroalimentari –que suposa el 17% del PIB català–, ja que «sense aigua, els agricultors tindran dificultats per tirar endavant un sector punter».

Per això, el PSC ha posat sobre la taula un document «estratègic» amb possibles propostes que cal aplicar, entre les quals es troba la necessitat de «potenciar els aliments de proximitat, però també els de qualitat que es poden exportar» i així ser «referents en l’àmbit europeu i més enllà».