Investigat a l’Audiència Nacional

Un empresari imputat a Tsunami acudeix al TC: «¿Quant de temps una persona pot ser investigada sense saber per què?»

Oriol Soler demana al Constitucional que aixequi el secret del que considera una «investigació prospectiva»

zentauroepp40718863 oriol soler201028100046

zentauroepp40718863 oriol soler201028100046

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’empresari català Oriol Soler, un dels investigats a l’Audiència Nacional (AN) per Tsunami Democràtic, ha presentat aquest mateix divendres un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) en què l’insta a aixecar el secret que hi ha sobre la causa i que dura ja tres anys i mig. «¿Quant de temps una persona pot ser investigada sense saber per què?», planteja la defensa.

El recurs, al qual ha tingut accés Europa Press, explica que Soler va començar sent investigat en el marc d’unes indagacions dirigides pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona que van arrencar el 2016 per «la presumpta adjudicació fraudulenta de subvencions de la Diputació de Barcelona a entitats vinculades a formacions polítiques», i va arribar a ser detingut el dia 28 d’octubre del 2020 a l’operació Volhov.

Posteriorment, el 9 de juny del 2021, el jutjat català es va inhibir a favor de l’Audiència Nacional, i va enviar la investigació sobre Soler i sis persones més imputades en Volhov, inclosos David Madí i Xavier Vendrell, al titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6, Manuel García Castellón, perquè la incorporés a la causa secreta sobre Tsunami Democràtic.

En aquest temps, la defensa explica que ha hagut de lluitar des de la personació fins el fet que se la vagi informant de les pròrrogues del secret a base de recursos davant la Sala Penal de l’Audiència Nacional.

Soler retreu que només ha tingut com a resposta interlocutòries «formalistes», per la qual cosa considera que transcorreguts ja tres anys i mig des que es va declarar el secret de la causa ha passat prou temps perquè l’Audiència Nacional li doni accés a la investigació.

«La situació d’indefensió del meu patrocinat ha sigut una constant des del dia de la detenció», assegura el lletrat de Soler, i al·lega que «no és propi d’un Estat de dret allargar sine die una causa secreta» sense una «justificació raonable».

Per a la defensa, «és evident que la intranquil·litat i neguit que envaeix qualsevol persona que és conscient que està sent investigada en un procediment penal es multiplica si a més no sap per quins fets i per quins delictes l’estan investigant; així li retallen l’oportunitat d’intervenir en el procés i defensar-se».

«Situació inquisidora»

Al seu parer, «l’esmentada situació», que qualifica d’«inquisidora i autoritària», «provoca que actualment el procediment penal sigui un xec en blanc al jutge d’instrucció i a la Fiscalia en el qual poden administrar al seu aire la investigació i els tempos sense que ningú hi interfereixi».

«Tot això, evidentment, desemboca en el fet que el meu patrocinat tingui sospites fundades de considerar que està sent víctima d’una persecució policial i judicial injustificada, ideològica i víctima d’una investigació prospectiva en la qual no se li estan respectant els seus drets fonamentals més bàsics», afirma.

Així, la defensa arriba a «la irremeiable conclusió» que el secret de la causa sobre Tsunami Democràtic «no és raonable, ha experimentat una dilació indeguda i, per tant, és procedent que el Tribunal Constitucional n’acordi l’aixecament urgent».

Notícies relacionades

Soler ho reclama com a objectiu del seu recurs d’empara, però també com a mesura cautelaríssima, això és, de caràcter urgent a adoptar sense escoltar cap de les parts.

A més, addueix que el TC n’ha d’admetre la impugnació, no només per l’«especial transcendència constitucional» que té, sinó també per la seva «repercussió social i política», atès l’«interès generalitzat» que han suscitat les accions portades a terme a Catalunya, que «han sigut judicialitzades».