Negociacions entre independentistes

Junts i PDECat, a punt del desacord sobre la candidatura de Xavier Trias

El partit hereu de Convergència amenaça de presentar-se en solitari i JxCat respon que «van de farol»

Junts i PDECat, a punt del desacord sobre la candidatura de Xavier Trias

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Al límit del desacord. Així estan Junts i el PDECat, dos antics socis sota el paraigua de Convergència avui divorciats, arran de les negociacions que han obert per presentar-se conjuntament a les eleccions municipals a Barcelona. Malgrat els orígens i l’extrema proximitat ideològica entre el candidat de Junts, Xavier Trias, i la postconvergència que representa el PDECat, les negociacions estan enverinades per qüestions econòmiques i de quotes en la llista electoral. Fets acumulats en més de dos anys de divorci no amistós que porten les dues parts a ser poc optimistes sobre un acord final.

Ara com ara, en la candidatura de Trias consideren llunyà el pacte, ja que observen el PDECat encallat en exigències que Trias no està disposat a complir. Creuen que la postconvergència està en una posició d’extrema feblesa política i organitzativa (sense presència al Parlament i amb escasses expectatives a les municipals) i «va de farol» quan amenaça de presentar un candidat al marge de Trias a la capital catalana. Per això, pensen que el preu a pagar a la postconvergència no pot ser el que el PDECat reclama, i que hauria d’assumir una posició secundària en la candidatura. L’objectiu és sempre que Trias tingui mans lliures per forjar programa, candidatura, estil i aliances.

¿Postconvergents contra Trias?

Mentrestant, al PDECat, que volia tenir un acord al gener, veuen que s’acaba el temps i no descarten presentar llista pròpia. Seria, avisen, un mal negoci per a Trias perquè els vots que obtingués el PDECat serien els que Trias podria acabar necessitant per guanyar. Aquesta és la tàctica amb què estan afrontant la negociació, a més d’altres exigències.

Notícies relacionades

En concret, i amb relació al més de mig milió d’euros que el PDECat reclama a Junts (pagaments pendents als diputats al Congrés i a càrrecs locals, com va avançar EL PERIÓDICO), el portaveu de JxCat, Josep Rius, dilluns va evitar confirmar o desmentir aquesta exigència dels seus antics socis. «No tinc cap novetat més enllà que l’alcalde Trias té les mans lliures per portar a terme la seva llista», va ser el mantra que va recitar Rius, com ve sent habitual quan és preguntat sobre el tema en les breus rodes de premsa que ofereix cada dilluns després de la reunió de l’executiva de Junts.

«Hi ha moltes qüestions»

Al PDECat, dues hores abans, el seu portaveu, Genís Boadella, no va negar que els diners siguin un escull, però va afegir que no és l’únic. «No m’agrada centrar-me en aquesta qüestió», va afirmar mirant de desviar el focus. «Hi ha moltes qüestions relatives a la ruptura» que es va produir entre els dos espais quan, l’estiu del 2020, l’expresident Carles Puigdemont va estripar el carnet del PDECat per quedar-se amb les sigles de Junts. Boadella també va apel·lar a la «discreció» per no referir-se al contingut de les negociacions, però va insistir que Trias hauria de presentar-se fora de les sigles de Junts amb una plataforma municipalista «més oberta» per mirar de guanyar les eleccions.