Els comptes catalans

El Govern acusa el PSC d’incomplir el pacte de pressupostos i mantindrà la renda bàsica

La consellera Laura Vilagrá anuncia que buscarà «tots els mecanismes i aliances» perquè l’assaig es mantingui per a aquest any

El Govern acusa el PSC d’incomplir el pacte de pressupostos i mantindrà la renda bàsica

ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’aliança del Govern amb el PSC i els Comuns que ha permès aprovar els pressupostos, comença amb mal peu. I és que tot i que des de Junts s’agiti el fantasma que un «nou tripartit» s’obre pas a Catalunya, el cert és que els socialistes han aconseguit tombar de la mà dels postconvergents el pla pilot de la renda bàsica universal, un dels projectes estrella de l’Executiu de Pere Aragonès. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha acusat el partit de Salvador Illa d’«incomplir» l’acord i ha advertit que explorarà tots els mecanismes perquè l’assaig «tiri endavant».

No havien passat ni cinc minuts de la finalització de les votacions quan Vilagrà s’ha plantat davant les càmeres per assenyalar «la greu pinça» que s’ha produït entre el PSC i Junts, una sintonia que ja va operar fa una setmana quan es van debatre les esmenes en comissió. Els socialistes han argumentat en les últimes dues setmanes que l’acord amb el Govern se circumscrivia a la llei de pressupostos i no a la d’acompanyament, per la qual cosa consideraven que tenien marge de maniobra per actuar en contra una proposta que consideren que «no té sentit» perquè els 40 milions anunciats per al pla pilot no s’inclouen com a partida en els comptes.

«Aquesta és una proposta estratègica per combatre la situació estructural de pobresa. Seguirem endavant i buscarem més aliats», ha promès Vilagrà, que manté viu el projecte perquè durant dos anys la Generalitat pagui 800 euros al mes per adult i 300 euros al mes per menor al seu càrrec a 5.000 catalans. Es tracta, ha dit, d’un dels assajos «més importants» que hagin fet a escala mundial sobre aquesta renda i que el fet de no ser un Estat i de no disposar de tots els recursos no els dissuadeixi d’abandonar-lo.

Notícies relacionades

De fet, el principal argument del PSC per no donar suport a aquest pla pilot és que la Generalitat no té capacitat financera per sostenir de forma universal una retribució d’aquestes característiques, per la qual cosa aquests 40 milions, defensen els socialistes, s’haurien de destinar a la renda garantida de ciutadania o a compensar l’impacte de la inflació sobre els ciutadans.

La consellera de Presidència ha precisat que ja fa un any i mig que l’oficina creada ‘ad hoc’ per a la renda bàsica està en funcionament amb pressupost propi i que reunirà el seu consell assessor per buscar les eines que faci possible el pla pilot. El Govern no renuncia a intentar convèncer el PSC, a qui recorda que la majoria dels seus votants donen suport a la iniciativa, ni a Junts, a qui adverteix que, a més que el seu electorat també secunda la proposta, un partit independentista no hauria de posar «límits» a un projecte «ambiciós» com a país.