Al Congrés

ERC demanarà la compareixença de Casado en la Comissió Kitchen

Ja han començat les converses per establir la llista de dirigents del PP que hauran d’acudir a donar explicacions

ERC demanarà la compareixença de Casado en la Comissió Kitchen
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Casado està desaparegut de l’escena política. Des que va ser destronat de la presidència del PP fa poc més d’un any, l’exdirigent conservador ha mantingut un perfil molt discret. Fins al punt que és difícil saber en què ocupa el seu temps actualment. ERC vol treure el que va ser líder dels conservadors d’aquest retir i tornar a situar-lo en primera línia de la política, tot i que no en una de gaire còmoda. Fonts de la formació catalana expliquen que demanaran que Casado comparegui en la Comissió Kitchen, que s’activarà al Congrés dels Diputats en les pròximes setmanes.

Després de gairebé sis mesos guardada en un calaix agafant pols, el portaveu parlamentari del PSOE, Patxi López, va anunciar dimarts passat que activaran la iniciativa que va aprovar el ple del Congrés el setembre passat per indagar, per tercera vegada, en «les actuacions del Ministeri de l’Interior durant el Govern del PP en relació amb les presumptes irregularitats que vinculen a alts càrrecs i comandaments policials».

Els socialistes ja estan en converses amb els seus socis parlamentaris per posar en funcionament aquest comissió. Fonts d’ERC asseguren que ja estan «parlant de noms». És a dir, de la llista de compareixents que volen que desfilin pel Congrés per donar explicacions sobre aquesta trama, que, presumptament, va utilitzar fons reservats del Ministeri de l’Interior, sota el comandament de Jorge Fernández Díaz, per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas i sostreure-li proves sobre l’existència d’una caixa b al partit.

Notícies relacionades

Entre aquests noms, els republicans catalans exigiran que hi sigui el de Casado. En concret, assenyalen que l’expresident del PP formava part de la cúpula de la formació conservadora durant el Govern de Rajoy, ocupant la vicesecretaria general de Comunicació, i, a més, va ser ell el que va heretar les regnes de la formació després de la moció de censura que va treure Rajoy de la Moncloa el 2018. «Estaria bé que trenqués el seu silenci», afirmen a ERC.

No obstant, el 2021, quan el Congrés estava a les portes de la segona comissió per investigar aquest entramat, ERC i altres socis parlamentaris del PSOE ja van reclamar la inclusió de Casado en la llista de compareixents, però els socialistes van rebutjar aquesta proposta. Ara, en plena precampanya electoral, les coses podrien ser diferents.