Vistiplau al Senat

Sondeig: el 50% dels espanyols avalen la llei de benestar animal, però el 40% la rebutja

La nova regulació suscita més suports entre els més joves i més oposició als territoris amb fort pes rural

Sondeig: el 50% dels espanyols avalen la llei de benestar animal, però el 40% la rebutja
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

El Senat ha donat aquest dimecres el vistiplau a la llei de benestar animal, una altra de les normes recents del Govern central que neixen envoltades de crítiques i que han tensionat els socis de la coalició. Una divisió que es plasma també entre la ciutadania. Segons el Baròmetre d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per al grup Prensa Ibérica, gairebé la meitat dels espanyols (49,7%) donen suport a la nova regulació de la protecció als animals, però un de cada quatre entrevistats (38,8%) s’hi pronuncia en contra. De totes les últimes mesures de l’Executiu per les quals ha preguntat el GESOP, la llei de benestar animal és la que provoca més divisió d’opinions en la majoria de segments de població.

Entre els més joves predominen els suports a la llei (68,2% davant 23,8%), que es van diluint a mesura que augmenta l’edat. La diferència és de només cinc punts a favor del ‘sí’ en la franja de 45 a 59 anys, i de quatre punts a favor del ‘no’ a partir dels 60 anys. En els dos sexes hi ha majoria d’opinions favorables, però la divisió s’accentua molt més entre els homes (45,7% de ‘sí’ davant 42,8% de ‘no’) que entre les dones (53,5% de ‘sí’ davant 35,1% de ‘no’).

Per electorats, el rebuig de la llei domina entre els votants de Vox, el PP i Ciutadans, mentre que el suport és majoritari entre els votants de totes les formacions d’esquerres. Només en el cas del PSOE es percep una certa divisió: el 55,3% dels votants socialistes defensen la norma i el 30,2% hi estan en desacord. En el cas dels simpatitzants de Més País, que avalen la regulació animalista en un 61,6%, crida l’atenció que un de cada quatre (25,9%) eviten pronunciar-se.

Notícies relacionades

Els resultats per dimensió de municipi i per comunitats autònomes també dibuixen grans diferències segons el territori, i pot observar-se com en zones de més pes rural hi ha més oposició a la normativa. A les poblacions de menys de 10.000 habitants hi ha un empat a 45% entre partidaris i detractors de la llei. A la resta de localitats, el percentatge de suport es mou al voltant del 50% i el de rebuig, entorn del 36%.

Per autonomies, hi ha una clara oposició a les dues Castelles (53,8% davant 35,9%) i un contundent suport a Catalunya (65,8% davant 19,5%) i les Canàries (69,7% davant 23,5%). A la resta de comunitats, les diferències són més estretes, a favor del ‘sí’ a Andalusia, Galícia, Euskadi i el País Valencià, i a favor del ‘no’ a Madrid i la resta d’Espanya.

Fitxa tècnica