El tauler polític

Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya

Sánchez retrocedeix al gener i Feijóo podria arribar a la majoria absoluta amb Vox

Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Cap de la secció de Política

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

El començament de la llarga cursa electoral del 2023 manté intacte l’estira-i-arronsa entre el PP i el PSOE, però el primer mes de l’any ha sigut millor per als populars que per als socialistes. Passat el gener, el PP d’Alberto Núñez Feijóo continua a l’alça en primera posició i podria sumar una ajustada majoria absoluta amb la ultradreta de Vox. El PSOE de Pedro Sánchez, en canvi, han retrocedit una mica més aquest primer mes d’un any amb moltes cites electorals, però amb una gran batalla comuna: la pugna entre esquerres i dretes per l’hegemonia del tauler polític espanyol durant els pròxims quatre anys.

El 2022 va tornar a demostrar la volatilitat d’un tauler electoral molt propens als sotracs que proporciona l’economia o a les ensopegades del Govern i l’oposició. El líder del PP sembla haver superat el desgast pel bloqueig en la renovació del Poder Judicial i el Tribunal Constitucional, però al president del Govern sembla que encara li passa factura la rebaixa del delicte de malversació i el fiasco de la llei del ‘només sí és sí’.

La mitjana de totes les enquestes sobre les eleccions generals publicades des del setembre del 2022 manté el PP en primera posició amb 3,4 punts d’avantatge sobre el PSOE, dues dècimes més que com va acabar l’any. Ara Feijóo aconseguiria el 30,4% dels vots, una dècima més que al desembre. Per la seva banda, Sánchez obtindria el 27% dels sufragis, una dècima menys que a finals del 2022.

Convertida aquesta mitjana en escons, la diferència a favor dels conservadors ha pujat a 27 escons, sis més que fa un mes. El PP aconseguiria avui 131 diputats, i el PSOE, 104. En un mes, Feijóo ha guanyat dos escons i Sánchez n’ha perdut quatre. A l’abril, quan l’expresident gallec va assumir el lideratge del partit, el president del Govern estava 17 escons per davant del PP. Des d’aleshores, els populars han guanyat 25 diputats i el PSOE n’ha perdut dos.

Els càlculs fets per EL PERIÓDICO a partir d’una fórmula feta servir per Ivan Serrano, investigador de l’IN3 (Internet Interdisciplinary Institute) de la UOC, corresponen a la mitjana ponderada dels principals sondejos publicats. La ponderació es fa, com en altres fórmules d’aquest tipus, en funció de la mida de la mostra (com més gran, més valor) i de la data del treball de camp (com més recent, més significativa).

Els respectius vasos comunicants del PP i el PSOE (Vox i Unides Podem) gairebé no es veuen afectats pel creixement o el retrocés dels populars i els socialistes. Malgrat la pujada del Feijóo, l’extrema dreta de Santiago Abascal també suma un escó, fins als 45 diputats, i repeteix el 14% dels vots que tenia al desembre. Des del seu revés a les eleccions andaluses, Vox ha perdut cinc punts i mig i 14 escons, però podria blindar sense problemes la seva condició de tercera força política del Congrés i seria determinant perquè Feijóo arribés a la Moncloa.

Malgrat que continuen els xocs interns al Govern per la llei del ‘només sí és sí’ i la incertesa entorn del projecte de Yolanda Díaz, Unides Podem suma dues dècimes en un mes, fins a l’11% dels vots, i repeteix els 26 diputats que tenia a finals del 2022.

Notícies relacionades

La resta de formacions es mouen, de moment, en xifres similars a les del novembre: ERC obtindria 12 parlamentaris; Junts per Catalunya, 7; el PNB, 6; Més País, 3, i Espanya Buidada, 1. Minat per les fractures internes, les enquestes continuen deixant Ciutadans fora del Congrés.

Aquestes mitjanes deixen Feijóo en disposició d’arribar a la Moncloa amb el suport de Vox, ja que totes dues forces sumarien 176 escons, tres més que al desembre i just en el llistó de la majoria absoluta. En tot cas, les dretes continuen molt per sobre dels 141 parlamentaris que van collir a les eleccions del 2019. Per contra, la suma dels actuals socis del Govern (130 escons) ha retrocedit en quatre diputats l’últim mes i continua molt per sota dels 155 representants actuals.