Reaccions a l’entrevista a l’expresident en EL PERIÓDICO

Silenci de Junts sobre el suport d’Artur Mas a Jordi Pujol

El portaveu del partit rebutja valorar les paraules del dirigent sobiranista sobre el fundador de CDC, mentre el PDECat recolza totalment l’expresident en la seva «restitució»

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Silenci. Aquesta és la resposta que ha decidit Junts respecte a les afirmacions de l’expresident Artur Mas sobre el fundador de CDC, de qui ha afirmat: «Jordi Pujol es va equivocar amb la confessió» i ha afegit que «no es va demostrar el finançament irregular de CDC, es va creure en la versió de Millet i Montull».

El portaveu del partit, Josep Rius, en una breu compareixença després de la reunió setmanal de l’executiva de Junts, ha evitat la qüestió: «no l’entraré a valorar. No tinc res més a manifestar», ha respost tant respecte a l’entrevista de Mas a EL PERIÓDICO com de la crisi interna a l’ANC.

Junts ha centrat el seu missatge del dia a criticar l’acord pressupostari d’ERC amb el PSC i els Comuns. I ha reivindicat la presumpció d’innocència respecte al judici a la presidenta del partit, Laura Borràs, malgrat les acusacions directes d’aquest dilluns dels altres dos acusats. Rius ha insistit que es tracta d’un cas de «persecució política».

El PDECat, amb Pujol

Per la seva banda, el portaveu del PDEcat, Genís Boadella, ha mostrat el suport total de la formació a l’expresident: «Creiem que s’ha de restituir la seva figura, ens sentim orgullosos del seu llegat i del de Convergència i Unió, la història posarà al seu lloc el president amb llums i ombres com molts altres personatges històrics». No en va, Boadella ha aprofitat per reivindicar l’aposta d’impulsar la creació d’un «espai de Convergència i Unió» perquè tingui projecció en el futur. Convergència i Unió van liquidar la seva coalició el 2015 i CDC va decidir convertir-se en el PDECat en gran manera a causa dels escàndols de corrupció relacionats amb el 3% i també després de la confessió del mateix Pujol d’haver ocultat durant anys una fortuna fora de l’abast de la Hisenda espanyola.

Notícies relacionades

En l’entrevista a EL PERIÓDICO, Mas afirma, sobre Pujol: «A mi m’agradaria que pogués tornar a la plena normalitat, aquest és el meu desig i la meva esperança. Sé que no és del tot possible. Cada vegada que passa una mica més de temps va recuperant una bona part del seu prestigi i credibilitat, però difícilment arribarà al nivell d’abans del 25 de juliol de 2014 [dia en què va fer pública la confessió], però tants anys després no hi ha hagut cap demostració fefaent d’un enriquiment personal per la seva banda. L’expresident assegura que va retirar les prerrogatives a Pujol com a expresident de mala gana: Va ser una de les decisions més doloroses que vaig haver de prendre. No hi havia més remei. Si no ho hagués fet, m’hi hauria obligat el Parlament. No vaig ser jo, ho vam fer de comú acord. No va ser una imposició meva, va ser una conversa en la qual vam arribar a la conclusió que era el que havíem de fer, per molt dolorós que fos per a mi.

Sobre el finançament irregular de CDC, constatada en la sentència del ‘cas Palau’, replica: «Es van creure la versió de [Fèlix] Millet i [Jordi] Montull i d’empreses que van dir que havien actuat... Empreses a les quals van amenaçar amb presó».