El TC evita el bloqueig del debat sobre l’avortament al rebutjar les recusacions del PP

Declarada la falta de legitimació dels recurrents, el ple comença a deliberar el fons del recurs més longeu del tribunal

El TC evita el bloqueig del debat sobre l’avortament al rebutjar les recusacions del PP
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

El ple del Tribunal Constitucional ha seguit el criteri que va marcar aquest dimarts al rebutjar l’abstenció de la magistrada Concepción Espejel i ha rebutjat de pla per falta de legitimació l’escrit de cinc diputats del PP que recusaven per diferents motius el president, Cándido Conde-Pumpido, i els magistrats Inmaculada Montalbán i Juan Carlos Campo per mirar d’evitar la seva presència en les deliberacions relatives al concurs de l’avortament.

D’aquesta manera, el ple evita quedar-se sense quòrum per no haver de tornar al calaix el recurs més longeu dels que esperen resolució al tribunal de garanties. Això hauria ocorregut si s’haguessin hagut d’apartar quatre dels 11 magistrats que el componen en l’actualitat.

Notícies relacionades

La inadmissió a tràmit es fonamenta en el fet que els exdiputats signants no tenen legitimació a títol personal i en el seu propi nom per sol·licitar la recusació, ja que, d’acord amb l’article 162.1 de la Constitució i el 32.1 de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional, aquesta només correspon a l’agrupació de 50 o més diputats que van interposar el recurs d’inconstitucionalitat, en nom dels quals no actuaven en aquest cas els cinc recusants.

Per tant, no tenen legitimació cada un dels recurrents de manera individual per interposar de autònomament, en el seu propi nom, cap pretensió en el procediment, com es reclama en aquest cas. La magistrada Concepción Espejel ha anunciat un vot particular.