Ultradreta

Vox proposarà al Congrés un referèndum per il·legalitzar els partits independentistes

El partit d’ultradreta considera Bildu, ERC, Junts i la CUP «enemics d’Espanya»

Vox proposarà al Congrés un referèndum per il·legalitzar els partits independentistes
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El grup parlamentari de Vox defensarà la setmana vinent al Ple del Congrés una iniciativa en què demanaran celebrar un referèndum arreu del país per il·legalitzar partits independentistes com Bildu, ERC, Junts i la CUP, al considerar que són contraris a l’existència d’Espanya i la seva sobirania. La formació d’ultradreta advoca per modificar la llei de partits a fi d’evitar que «els enemics d’Espanya» es presentin a les eleccions.

En el text, recollit per Europa Press, Vox esmenta els últims acords a què el Govern espanyol ha arribat amb formacions independentistes i la seva conclusió és que «els enemics d’Espanya actuen amb la complaença del Govern espanyol sabent que hi poden trobar un aliat». «El Govern espanyol actua com una marioneta en mans de separatistes i filoterroristes que obtenen a canvi del seu suport concessions, influència i transferències que es tradueixen en perjudici a la igualtat dels espanyols», proclamen.

I la seva proposta és que el Govern espanyol faci ús de l’article 92 de la Constitució i que convoqui un referèndum per «consultar als espanyols si volen la il·legalització de partits separatistes i d’aquells que siguin contraris a l’existència mateixa d’Espanya i de la seva sobirania, així com preguntar aquelles qüestions amb especial transcendència per adequar la política del Govern als veritables interessos de la Nació».

Aquesta proposta s’inclou en una moció derivada de la interpel·lació que aquest partit va dirigir el desembre passat al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i que es votarà la setmana vinent al Congrés. En tot cas, i amb independència d’aquest referèndum, Vox ja inclou en la moció una altra proposta per modificar la llei de partits a fi de facilitar la il·legalització de formacions polítiques que siguin contràries a «l’existència mateixa d’Espanya i de la seva sobirania».

El delicte de referèndum il·legal 

Notícies relacionades

Els de Santiago Abascal també aprofiten la seva moció per instar el Govern a recuperar el delicte de la convocatòria il·legal de referèndum, un tipus penal que va ser impulsat pel Govern del popular José María Aznar el 2003, després del conegut com a ‘Pla Ibarretxe’ i que, dos anys després, va ser eliminat a instàncies d’Executiu del socialista José Luis Rodríguez Zapatero.

En el seu text, Vox també desafia l’Executiu a defensar «amb la màxima fermesa, en totes les seves actuacions, la unitat i continuïtat de la Nació», enfront dels que, segons el seu parer, «fonguin la seva doctrina política en la destrucció d’Espanya». I l’emplacen que es desposseeixi a les comunitats autònomes de les competències que tenen transferides sobre Educació, Sanitat, Seguretat i Justícia perquè creuen que és l’«únic mitjà» per aconseguir la «igualtat» entre els espanyols i la «solidaritat» interterritorial.

Temes:

Vox