Ciutadans

Ayuso frustra l’entrada de Villacís al PP de Madrid i deixa als llimbs el seu futur

El PP de Madrid assegura que aquesta porta està tancada i la vicealcaldessa també assumeix la situació

Ayuso frustra l’entrada de Villacís al PP de Madrid i deixa als llimbs el seu futur
5
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban
Elena Marín

«S’ha tancat ella sola les portes. Se n’anirà malament de Ciutadans, i si arriba al PP, també ho farà en males condicions». La conclusió és compartida al PP de Madrid, a Cibeles i a Génova després de l’últim moviment de Begoña Villacís. La vicealcaldessa, atabalada per les notícies a la premsa i davant un debat que havia d’arribar gairebé de manera imminent, es va posar a plantejar la possibilitat de presentar-se junt amb el PP a les pròximes eleccions municipals. La proposta a la seva executiva nacional era la que tots els municipis decidissin «el més intel·ligent» per evitar la desaparició de Ciutadans. Però els líders taronges rebutgen de ple aquesta opció i ara la seva situació és d’extrema debilitat.

«El PP de Madrid ja no és una opció», asseguren en el seu entorn en vista de la situació. Isabel Díaz Ayuso va ser taxativa quan li van preguntar per la seva possible incorporació: «El millor de Ciutadans ja es va unir a mi. Si a la direcció nacional tenen converses, jo d’això no tinc res a dir». En privat, a la Puerta del Sol són molt més rotunds: Ayuso no admetrà Villacís al PP de Madrid. Una realitat que la mateixa vicealcaldessa coneix des de fa temps i que també coneixien a l’anterior direcció taronja amb Inés Arrimadas al capdavant. L’animadversió de la presidenta de la Comunitat pels taronges és total i a Génova reconeixen que «no hi haurà imposicions» de cap tipus a les llistes. 

El moviment de Villacís deixa també en suspens el futur dels regidors taronges a l’Ajuntament de Madrid

Al rebuig d’Ayuso s’hi afegeix el de José Luis Martínez Almeida. «L’alcalde també ho té clar». Tot i que el primer dirigent de Cibeles s’ha limitat a dir que ell personalment no ha tingut cap conversa amb el seu número dos al respecte, en el seu entorn no amaguen que en absolut té interès per incorporar Villacís a la seva llista. 

De fet, al PP madrileny molesta que la dirigent de Ciutadans els estigui intentant forçar a prendre una decisió pública en funció dels temps que a ella li convenen. «El moment no és ara perquè Villacís estigui nerviosa», apunten. És fonamental, afirmen, quan algú vol fer el pas i acostar-se a un altre partit per buscar una via de col·laboració, que, com a mínim, intenti parlar amb ells. 

Génova: «És irreconduïble»

Aquí està la clau. Els únics contactes que ha tingut Villacís han sigut amb la direcció nacional del PP. Alguns de directes i molts d’indirectes a través de persones comunes. A Génova continuen pensant que la situació «és reconduïble», però no amaguen que qualsevol solució passaria necessàriament perquè la vicealcaldessa truqués a la porta d’Almeida i Ayuso. Sense aquest pas, totes les altres coses semblen impossibles. I Villacís tampoc està per la feina. En el seu entorn continuen defensant que la decisió de fa dies «no busca una solució per salvar-se ella o anar-se’n al PP tant sí com no», sinó que pretenia una cosa àmplia que servís per salvar el projecte. 

Per això, en vista del rebuig públic dels líders madrilenys, ella assumeix que potser aquesta via està del tot perduda. La decisió següent passa per veure si hi ha altres opcions dins del PP, si torna a presentar-se amb Ciutadans al maig o abandona la política. En aquest moment, diuen persones de la seva confiança, tots els escenaris estan oberts, tot i que el del PP sembla ja molt complicat.

«També és difícil ja quedar-se a Cs»

El que era fins fa molt poc el principal actiu del partit junt amb Arrimadas té ara un futur molt incert a la política. Tot i que l’executiva nacional ha evitat crítiques públiques, el moviment de Villacís no va agradar gens als nous líders. A Ciutadans no donaran suport en cap cas a coalicions amb el PP, però continuen veient opcions que Villacís sigui la candidata al maig.

Si la vicealcaldessa decidís fer aquest pas de tornada, les coses tampoc serien gens senzilles. «També s’ha enfrontat a bona part del partit. Els crítics aniran contra ella. Edmundo Bal té amb safata el discurs», reflexiona un dirigent de pes. I, a això, reconeixen altres persones veteranes de la formació, s’hi afegeix la dificultat d’anar a unes eleccions després d’haver renegat de les teves pròpies sigles.

«¿Com es convenç els electors que et votin després que tu mateixa hagis dit que el projecte estava mort? Ara té massa pedres a la motxilla», asseguren. El dilema és enorme, però té data de caducitat. Entre dissabte i dilluns els candidats a les municipals han de fer un pas endavant. És a dir, en menys d’una setmana, Villacís haurà d’aclarir si continua a Ciutadans o no. 

Tampoc és gens clar el futur dels regidors que actualment l’acompanyen a Cibeles. «És qüestió de veure qui aporta. I arribat el moment es veurà cas per cas». La realitat és que hi ha gent al seu equip molt valorada pel PP, com és el cas de Mariano Fonts, al capdavant d’Urbanisme (avui part de l’executiva nacional que es nega a pactes amb el PP), o el de Pepe Aniorte, a Famílies, Igualtat i Benestar Social. La diferència entre tots dos és també la proximitat a la mateixa Villacís. El primer ha sigut la seva mà dreta durant aquesta legislatura i el segon s’ha allunyat d’ella en els últims mesos. 

Notícies relacionades

Fonts de Ciutadans a l’ajuntament confessen que no esperaven el que va fer la vicealcaldessa. No és que estiguin en desacord amb el que planteja, però, sí, en la manera i «el moment», perquè assumeixen que ara tenen menys força per negociar qualsevol acord amb el PP. Continuen pensant que l’aliança de sigles o el salt al PP és inviable, per convicció i pels temps. I, si Villacís marxa a Génova, gran part del seu equip quedarà probablement orfe.

Els més optimistes, tanmateix, consideren que la reacció dels populars als moviments de Villacís, que no han sigut especialment generosos almenys públicament, pot ajudar que «les postures es vagin acostant» entre la formació taronja i la vicealcaldessa. El marge per tancar l’assumpte ja és minúscul.