Atac a Algesires

Marlaska confirma que el detingut va actuar sol i no era a cap radar per radicalització

«Totes les hipòtesis segueixen obertes», insisteix el ministre de l’Interior

Marlaska confirma que el detingut va actuar sol i no era a cap radar per radicalització
2
Es llegeix en minuts

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha comparegut a Algesires per assegurar que el Govern central no preveu «cap efecte crida» pel succés esdevingut aquest dimecres a la ciutat i que està sent investigat a l’Audiència Nacional com a terrorisme gihadista. Marlaska va ser especialment caut amb la naturalesa de l’acte, que està sent encara investigat «de forma molt incipient» i es manté sota secret judicial, sense descartar la hipòtesi de terrorisme però tampoc que es tracti d’un acte aïllat d’una persona afectada d’una malaltia mental. «Totes les hipòtesis estan obertes», va afirmar en diversos moments de la seva compareixença.

Interior va deixar clar que no hi ha cap altra persona vinculada amb el detingut. Serà el material trobat per la Policia Nacional durant el registre, diverses memòries d’USB, i al mòbil del detingut, on hi hauria extractes de converses en xats islamistes radicals, fonamentals per determinar l’abast de l’ocorregut a Algesires. El ministre no va confirmar quin material va trobar la policia en el registre, «alguns objectes», però sí que va admetre que permetrà desentranyar la naturalesa de l’atemptat violent de dimecres. Tampoc va revelar si el detingut ha sigut sotmès a algun examen mèdic psiquiàtric.

Marlaska va assegurar que el detingut mai ha estat en el radar de cap servei nacional per radicalització, però tampoc a cap de les bases de dades dels diferents països aliats d’Espanya on hagi tingut alguna residència. El seu únic expedient és administratiu per immigració irregular.

«No hi ha cap altra persona involucrada en els fets», va recalcar. «La investigació és en l’inici, se segueix pels cursos que pugui ser de naturalesa terrorista, però totes les hipòtesis segueixen obertes», va afirmar Marlaska.

El titular d’Interior, que es va desplaçar al migdia a Algesires des d’Estocolm i va acudir a donar el condol a la família i pròxims de la víctima, el sagristà Diego Valencia, va assenyalar que l’alerta terrorista a Espanya és en el nivell quatre des de juny del 2015 i que el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) es reuneix de forma permanent i no revisarà aquest grau de protecció fins que avanci més la investigació.

El ministre va defensar amb fermesa que no hi ha descontrol sobre els ciutadans que es mantenen a Espanya amb una ordre d’expulsió cursada, com consta que tenia des de juny el detingut Yassine Kanjaa, que era al país de forma irregular.

Notícies relacionades

«Els procediments són molt llargs en els temps, però tots es compleixen i després es materialitza l’expulsió al país de residència. Espanya té una de les taxes de materialització més grans de les ordres d’expulsió. Es treballa i es controlen tots els ciutadans que es trobin en situació irregular, amb l’índex de retorn més alt de la UE», va assegurar.

Marlaska, que va respondre a les queixes del PP per no haver comunicat al Govern l’ocorregut, va assegurar que ell mateix va parlar amb el president d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, i que el secretari d’Estat va telefonar a la portaveu popular al Congrés, Cuca Gamarra. El ministre va eludir respondre a les declaracions de l’extrema dreta de Vox, convençut que Espanya és una societat «democràtica adulta que sap viure en diversitat».