La negociació dels comptes de la Generalitat per al 2023

El Govern redobla la pressió al PSC pels pressupostos

La portaveu assegura que els socialistes han d’acceptar el «gest» de l’Executiu d’estudiar el quart cinturó

Plaja adverteix que, si no hi ha acord, el partit d’Illa demostrarà que «els ciutadans no són la seva prioritat»

Rueda de prensa de la portavoz del Govern de Cataluña, Patrícia Plaja, tras el Consell Executiu

Rueda de prensa de la portavoz del Govern de Cataluña, Patrícia Plaja, tras el Consell Executiu / David Zorrakino (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

En la interminable guerra tàctica, i potser estratègica, de la negociació dels pressupostos, aquest dimarts el Govern ha redoblat la pressió al PSC perquè hi voti a favor, afirmant que el «gest» d’estudiar el projecte de la B-40, l’anomenat quart cinturó viari del Vallès, hauria de ser suficient perquè els socialistes aprovin els comptes. La pressió de l’Executiu monocolor d’ERC consisteix a afirmar que ja han cedit bastant a les exigències del partit de Salvador Illa i que, si no hi ha acord, és que «el tacticisme venç la responsabilitat».

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha evitat posar nova data límit a la consecució d’un acord, més enllà d’insistir en la necessitat de dir que «aquesta setmana ha de ser determinant». Així, ha traslladat tota la pressió a l’interlocutor socialista, al·legant que el Govern no veu al quart cinturó el seu model, però «s’ha obert a estudiar-lo per desencallar l’acord, que fa moltes setmanes que arriba tard».

«Ahir el Govern va fer un pas més. Malgrat que tothom sap que no és el nostre model, ens obrim a estudiar per primera vegada la Ronda del Vallès per desencallar l’acord. Estem convençuts que el PSC apreciarà el gest i permetrà desbloquejar els pressupostos. Si els sembla insuficient, voldrà dir que busquen excuses i que le tacticisme venç la irresponsabilitat», ha etzibat.

«Gest clar, claríssim»

La portaveu ha aprofundit en la idea que aquesta és l’última oferta, l’últim «gest clar, claríssim», de l’Executiu cap al PSC. «En política el que val és moure fitxa; aquesta proposta [estudiar el quart cinturó com una possibilitat] n’és una mostra clara, és un gest, un més, del Govern». És a dir, que el president Pere Aragonès considera suficient el «gest» per doblegar la voluntat dels socialistes.

Un gest –concretat en una esmena en una proposta del PSC que es votarà aquest dijous al Parlament– que el PSC s’han limitat a respondre que «estudiarà» si hi ha o no «encaix» possible en la moció del grup d’Illa sobre aquest projecte. Tot i que han deixat caure que «no reflecteix» la seva exigència i que, fins i tot trobant aquest «encaix», no es podria donar per fet de manera automàtica que hi haurà pacte.

La pressió

Notícies relacionades

I tot seguit, Plaja ha descarregat la pressió al PSC. D’entrada, xifrant en 5.120 milions i 187 mesures el volum d’acord ja tancat amb els socialistes. I a continuació acusant els potencials socials de «buscar excuses» en cas de rebutjar l’acord. «Serà una mala notícia per a Catalunya. No aprovar els pressupostos és no pensar en Catalunya», ha insistit.

La portaveu ha confirmat que aquest dimarts tindran lloc noves reunions negociadores tant amb el PSC com amb Junts, partit amb el qual ha assegurat que s’han acordat 54 mesures per valor de 2.600 milions d’euros. Tot per «desbloquejar» una negociació que, segons la portaveu, «el PSC sembla que vol enquistada».