Espionatge polític

ERC, Junts i la CUP demanen la compareixença de Sánchez en la comissió de Pegasus al Parlament

Entre la setantena de persones que pretenen citar també hi ha quatre ministres, l’expresident Mariano Rajoy i responsables del CNI

ERC, Junts i la CUP demanen la compareixença de Sánchez en la comissió de Pegasus al Parlament

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Hores abans que Pedro Sánchez posi un peu a Catalunya per assistir a la cimera hispanofrancesa amb Emmanuel Macron i de la manifestació unitària que ha convocat l’independentisme, ERC, Junts i la CUP s’han coordinat per reclamar que el president del Govern comparegui en la comissió d’investigació sobre l’espionatge polític amb programes com Pegasus que fa quatre mesos es va posar en marxa al Parlament. Entre la setantena de persones que tenen previst convocar també figuren els ministres Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska, Nadia Calviño i Yolanda Díaz, així com l’expresident Mariano Rajoy i responsables del CNI.

Precisament, el ‘Catalangate’ no només va suposar un dels principals episodis de distanciament entre el Govern i l’independentisme –es va congelar el diàleg durant tres mesos amb la Generalitat–, sinó que ha sigut un dels casos que més reprimendes li ha suposat a la Moncloa des de l’exterior en els últims mesos. El 3 de gener, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va alertar de les vulneracions de drets humans que va suposar un cas que va afectar al voltant de 60 persones vinculades a l’independentisme –entre elles, polítics com Pere Aragonès, Carles Puigdemont, Laura Borràs i Oriol Junqueras, advocats i activistes– i va instar el Govern a «investigar, processar i imposar sancions».

També l’informe de la comissió d’investigació sobre aquest afer al Parlament Europeu apunta que el Govern espanyol va ser «probablement» el primer client a la Unió Europea de Pegasus. En aquesta comissió, la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència, Esperanza Casteleiro, es va escudar en la seva compareixença a finals de novembre en la llei de secrets oficials per no respondre a cap de les 28 preguntes que se li van fer a l’Eurocambra.

Notícies relacionades

El pla de treball de la comissió del Parlament es votarà aquest divendres. En la llista de compareixents que demanen els grups independentistes destaquen també l’exvicepresident del Govern Pablo Iglesias i les exvicepresidentes Carmen Calvo i Soraya Sáenz de Santamaría; també la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i els seus antecessors en el càrrec Teresa Cunillera i Enric Millo. Conscients de les complicitats europees sobre aquest tema, proposen citar també el comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders, que va rebre el president Pere Aragonès a l’octubre amb aquest tema a sobre de la taula.

A més de l’expresident i eurodiputat Carles Puigdemont, entre les compareixences proposades també hi ha el nom d’Edward Snowden i professionals vinculats a l’empresa israeliana NSO Group, així com els advocats dels afectats per espionatge: Gonzalo Boye, Andreu Van den Eynde i Benet Salellas.