Estratègia dels populars

Feijóo recupera ‘sorayistes’ que Casado havia apartat del partit

El líder del PP recupera Borja Sémper i altres polítics i assessors pròxims a l’exvicepresidenta Sáenz de Santamaría

Feijóo recupera ‘sorayistes’ que Casado havia apartat del partit

Diego Crespo / PP

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Borja Sémper va deixar el PP i la política fa dos anys, cansat, va dir, del clima de bronca i després de comprovar la mala sintonia amb el llavors líder del partit, Pablo Casado. L’actual president, Alberto Núñez Feijóo, en canvi, ha aconseguit revifar l’amor per la política de Sémper (Irun, 1976) i l’ha fitxat com a portaveu de les campanyes electorals del maig, quan se celebraran municipals i autonòmiques. Feijóo en persona es va encarregar de presentar-lo davant la premsa aquest dilluns i li va agrair que hagi volgut deixar la vida «còmoda» a la consultora Ernst & Young. El màxim cap dels populars està reforçant el partit amb persones afins a l’exvice presidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que va perdre les primàries amb Casado el 2018. Tant Sémper com Íñigo de la Serna, que dissabte es va saber que serà coordinador dels programes electorals, van ser polítics de confiança de Sáenz de Santamaría i es van decantar per ella en la batalla interna.

Ells dos formaran part d’un comitè electoral la composició del qual també es va conèixer aquest dilluns i que inclou altres fidels de la val·lisoletana, retirada de la política des de fa quatre anys. És el cas de Carmen Fúnez (coordinació dels programes); Alejo Miranda de Larra (anàlisi electoral); i Paula Gómez Angulo (actes sectorials). Aquestes tres persones, De la Serna i el mateix director de les campanyes, Elías Bendodo, coordinador general del PP, van ajudar en les primàries de l’exvicepresidenta i apareixen en la mítica fotografia que Sáenz de Santamaría va distribuir menjant pizzes. Sémper no surt en la imatge, però va donar el seu suport públic en aquella carrera.

«Vosaltres us fixeu en l’etiqueta de ‘sorayistes’ i és veritat, és així, però sobretot tenen en comú que van ser persones apartades de la vida del partit per Casado», assenyala un veterà de la formació, una observació que fan també exministres de governs de Mariano Rajoy. «Està cosint el partit de veritat. Cal agrair-l’hi», afirma una exministra. En la composició del comitè electoral alguns polítics del PP veuen una bona banqueta per al pròxim grup parlamentari del PP, després de les generals. «Feijóo ha fet aquest equip pensant ja en la gent que vol amb ell en el Congrés, perquè es vagin bregant», afirma un diputat.

De gairebé totes les autonomies

A l’equip de campanya hi ha persones de gairebé totes les comunitats autònomes: entre d’altres, la catalana Lorena Roldán ha entrat a l’equip d’‘actes sectorials’; l’exalcaldessa de Cartagena Noelia Arrojo, en el programa per a les municipals; l’exalcaldessa de Palència Ángeles Armisén, en el de provincials, i diversos polítics per Galícia (Miguel Tellado, com a coordinador d’organització, i Antonio Rodríguez Miranda, en el vot exterior).

En el partit també hi ha qui es pregunta què deu pensar certa part dels mitjans de l’òrbita de la dreta i Cayetana Álvarez de Toledo del fitxatge de Sémper. Tots dos van mantenir un enfrontament després que l’encara diputada en el Congrés acusés el PP basc de ser «tebi» amb el nacionalisme.

Arguments de Sémper

Notícies relacionades

Sémper va assegurar que creu que «és el moment de donar-ho tot» per «canviar les coses» i vol fer-ho des d’una «política serena», de «moderació i centralitat». De fet, Feijóo va destacar que té un discurs «assossegat, però contundent» i una llarga experiència en el PP del País Basc.

En la roda de premsa que va oferir, el nou portaveu, que també se sumarà al comitè de direcció dels dilluns per participar dels debats i les decisions a partir d’ara, va admetre que torna sense data de caducitat i obert a continuar també per a les generals.