Xoc institucional

Sánchez, al PP sobre el bloqueig del CGPJ i el TC: «Aquest Govern farà complir la Constitució»

  • El president del Govern espanyol evita criticar el Constitucional i acusa els populars de no voler renovar les institucions

Sánchez, al PP sobre el bloqueig del CGPJ i el TC: «Aquest Govern farà complir la Constitució»

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El to de la sessió de control al Govern d’aquest dimecres no ha tingut res a veure amb la tensió viscuda els últims dies. Almenys, en el torn de Pedro Sánchez. El debat del president del Govern espanyol amb la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha estat molt allunyat de la crispació de setmanes passades, malgrat que la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de paralitzar part d’una norma que modificava el sistema d’elecció dels magistrats d’aquest mateix òrgan amenaçava d’elevar les tensions. Això sí, Sánchez, tot i que en to assossegat, ha avisat al PP que el «Govern farà complir la Constitució» pel que fa a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del TC.

El cap de l’Executiu no ha volgut revelar quins seran els següents passos que faran davant la «interferència» per part del Constitucional en el poder legislatiu: «Hauran de ser els grups parlamentaris els que decideixin quina és la solució». No obstant, fonts parlamentàries, el PSOE i Unides Podem, junt amb els seus socis habituals, registraran una proposició de llei amb les dues esmenes que va frenar l’alt tribunal per desbloquejar la renovació dels magistrats del TC.

Gamarra ha acusat Sánchez de tornar a intentar aquesta modificació després d’haver llançat «un pols a l’Estat de dret i que l’Estat de dret li hagi doblegat el braç». «Cada dia ens recorden més [Oriol] Junqueras i [Carles] Puigdemont», li ha etzibat amb referència al lema «ho tornarem a fer» que va enarborar l’independentisme després del procés.

Responsabilitat conservadora

Notícies relacionades

Malgrat els atacs de Gamarra –que tampoc ha elevat el to–, Sánchez s’ha mostrat serè en les seves intervencions al Congrés. La dirigent conservadora li ha criticat que el PP hagi «anat massa lluny [...] incomplint la Constitució» i li ha demanat que «tornin al punt de partida» per complir el mandat de la Carta Magna.

Minuts després, i en resposta a les preguntes del portaveu d’ERC i de Junts, Gabriel Rufián i Míriam Nogueras, respectivament, ha evitat atacar el Constitucional per la decisió adoptada. «És evident que la nostra democràcia, com totes les del món, és imperfecta», ha dit, però aquestes imperfeccions, que ha qualificat de «problema», les ha atribuït «al principal partit de l’oposició que no reconeix el resultat electoral». Segons ha dit, el PP no vol renovar ni el CGPJ ni el TC perquè no «li agraden les lleis que aprova» el Congrés.