Moviments polítics de cara als comicis municipals

Junts i el PDECat exploren sumar forces en favor de Trias a Barcelona

Els postconvergents volen una negociació amb «corresponsabilitat»

El candidat de JxCat veu inviable que els dos partits es presentin separats

Junts i el PDECat exploren sumar forces en favor de Trias a Barcelona

Joan Cortadellas

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya i el PDECat van acabar la seva relació de la pitjor manera possible: als jutjats. Els primers es van apropiar del nom que va servir de paraigua a la seva coalició el 2017 i el cop de porta sonor el va precipitar l’expresident Carles Puigdemont, que va decidir deixar de vincular-se a l’antiga Convergència. Però si hi ha un perfil que pot fer possible un retrobament, tot i que puntual, que és el de Xavier Trias, el candidat de Junts per mirar de recuperar l’alcaldia. Ara les dues forces negocien un encaix, que en cap cas serà una coalició i en el qual sens dubte el PDECat haurà d’assumir que és la part minoritària de l’eventual pacte.

Notícies relacionades

Aquest dilluns les dues forces han oficialitzat la negociació. «Hi ha hagut alguns contactes entre els dos partits, que haurien d’explorar la possibilitat d’articular això d’una manera en què les dues formacions es puguin sentir satisfetes en un eventual acord», ha apuntat, sense més detalls, el responsable d’organització del PDECat, Genís Boadella. I poc després el portaveu de Junts, Josep Rius, donava carta blanca a Trias per negociar el que consideri oportú en favor de la seva candidatura. Una carta blanca que té a veure amb les condicions que ha posat l’exalcalde per fer un últim servei al seu partit.

El PDECat defensarà el seu espai ideològic i apel·la a la «corresponsabilitat» en les negociacions. Sobre l’espai ideològic, és evident que per als postconvergents no hi ha un perfil més pròxim que Trias. O dit d’una altra manera: un candidat del PDECat davant Trias tindria serioses dificultats per diferenciar-se. Per part de Junts, Trias ha deixat clar que la seva «serà una candidatura molt Trias» sense unes sigles determinades. «Intento que se sumi el màxim de gent possible i sobretot els d’un determinat espai, no té sentit que Junts vagi separat del PDECat», ha insistit en una entrevista a Ser Catalunya. La candidatura, de fet, no serà només de Junts per Catalunya sinó un lema com Trias per Barcelona.