Xoc institucional

El Govern exigeix la retirada del recurs al Constitucional: «El PP ha anat massa lluny»

  • «Ningú pot parar el funcionament democràtic d’un Parlament», assenyala Bolaños

El Govern exigeix la retirada del recurs al Constitucional: «El PP ha anat massa lluny»
1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern vol que el PP retiri el recurs d’empara contra la proposició de llei que recull la reforma dels delictes de sedició i malversació, així com les noves regles per a la renovació del Tribunal Constitucional (TC). La iniciativa judicial del partit d’Alberto Núñez Feijóo va estar a punt de provocar dijous que l’alt tribunal impedís al Congrés votar la norma, però finalment els membres del TC van decidir postergar la seva decisió fins dilluns vinent, tres dies abans que el Senat la voti i aprovi definitivament. 

«Vull demanar al PP que retiri el seu recurs davant el TC –ha dit aquest divendres el ministre de la Presidència, Félix Bolaños–. Ha anat massa lluny. Està tensionant les institucions democràtiques, està tensionant el Congrés, el Senat i el TC, està retorçant la llei amb un recurs que pretén que passi una cosa que no ha passat en 44 anys de democràcia ni passa a cap país democràtic del món i és que es pari una votació democràtica d’un parlament democràtic». 

Passa, tanmateix, que sí que hi ha precedents d’alguna cosa així. Són molt pròxims. El Constitucional ha vetat debats al Parlament fins en tres ocasions. El precedent més recent va tenir lloc el 2019, quan va impedir el debat sobre la reprovació per part dels diputats catalans al rei Felip VI, pel seu discurs després del referèndum de l’1-0. Qui va recórrer al TC va ser precisament el Govern socialista, amb el rebuig del Consell d’Estat. 

Notícies relacionades

«No vull ni pensar les conseqüències que tindria per a la democràcia si al final el recurs fos estimat –ha continuat Bolaños–. Ningú pot parar el funcionament democràtic d’un Parlament. Per tant, reitero, demano al PP que retiri el recurs i que acabem amb aquest retorciment de la llei». 

El «complot»

Hores després que el Congrés aprovés la proposició de llei, en un dels debats més aspres en aquesta crispada legislatura, Pedro Sánchez, que participava a Brussel·les en el Consell Europeu, va acusar el PP i Vox d’ordir un «complot» per «emmordassar» el Parlament. El ministre ha aprofundit en aquesta tesi. «Si el senyor [Alberto Núñez] Feijóo encapçala aquesta operació, malament. Si obeeix als elements més extremistes d’aquest país, pitjor», ha assenyalat Bolaños.