Pols entre ministeris

La Guàrdia Civil aprova rebaixar la nota d’entrada a les dones amb Defensa en contra

El projecte de l’equip de Marlaska guanya la votació en el consell del cos i contra les advertències de possible inconstitucionalitat formulades per l’equip de Margarita Robles

La Guàrdia Civil aprova rebaixar la nota d’entrada a les dones amb Defensa en contra

EFE Raquel Manzanares

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Guàrdia Civil obrirà més les portes de la seva plantilla a les dones després que aquest dijous a la tarda el consell de l’institut armat hagi aprovat la possibilitat de rebaixar la nota d’entrada a les candidates en futures ofertes públiques d’ocupació.

La votació –celebrada enmig d’una polèmica augmentada per l’oposició de l’associació sindical majoritària, Jucil– s’ha saldat amb 18 vots a favor, una abstenció i 13 en contra. A partir d’aquest moment, el departament jurídic de la Guàrdia Civil ultimarà la redacció de la mesura perquè passi, després de dictàmens i informes, pel Consell de Ministres i la tramitació parlamentària.

Aquest dijous no es votava només la mesura de captació de talent femení. Aquesta mesura forma part de 35 canvis d’articles més en el Règim de Personal de la Guàrdia Civil. Però aquesta era la mesura que més soroll ha generat.

En la votació s’han manifestat en contra els dos representants que estan en el consell per part de Defensa. De 32 components del consell, 16 són de l’Administració i els altres 16 de les associacions sindicals. En la primera facció, dos són vocals de Defensa, dos ho són del Ministeri d’Interior i vuit de la Guàrdia Civil. En la segona facció, sis vocals són del sindicat Jucil –provinent d’una plataforma que té origens pròxims a Vox–, quatre de l’AUGC –associació veterana del cos policial–, dos de l’Associació d’Oficials, un de l’Associació de Cabos i la resta són de dues associacions minoritàries.

El recompte de vots ha comptat amb 14 d’afirmatius de l’Administració –tots menys els de Defensa– i quatre vots a favor per part de l’AUGC. Hi han votat en contra la resta de forces excepte els caps, que s’han abstingut. Afegeix interès al cas el detall que el Ministeri de Defensa està regit per una cúpula formada per dones: la ministra, la secretària d’Estat i la sotssecretària.

Pols entre ministeris

Interior i Defensa han deslliurat un pols sobre aquest projecte, promogut pel ministre Fernando Grande-Marlaska i per la directora general, María Gámez, per augmentar al més aviat possible la presència de dones a la Guàrdia Civil. L’institut armat continua sent, dels grans cossos policials, el que menys dones allista: poc més de 7.000 de 80.000 agents, el 9%.

La mesura suposarà una retallada de la nota per a les dones... si la quantitat de candidates no cobreix les expectatives d’incorporació d’una nova oposició. Quan la reforma del Règim de Personal que acaba de passar la seva primera votació es converteixi en llei, les dones tindran preferència sobre els homes en determinats casos.

L’actual redacció de la norma preveu que les noves oposicions es convoquin amb un percentatge mínim de dones per incorporar-se al Cos. Si aquest percentatge no es compleix, es rebaixarà la nota de tall a les dones que s’hagin presentat fins cobrir el percentatge previst, tret que la rebaixa arribi a un 15% menys de la nota que han de superar els homes. Actualment la nota de tall en la Guàrdia Civil, igual per als dos gèneres en la via normal d’accés, és de 110 punts.

Fonts del Ministeri de Defensa han explicat a EL PERIÓDICO la seva negativa basant-la en dues raons: d’una banda, la seva «possible inconstitucionalitat». De l’altra: «No ens havien consultat abans».

A Interior mostren la seva sorpresa pel seu vot negatiu. «Les Forces Armades tenen una reserva de places en les ofertes d’ocupació de la Guàrdia Civil del 40%, que suposa una rebaixa en la nota de tall: els aspirants ordinaris han d’arribar a 110 punts i els militars que surten de l’Exèrcit, 84. I això no ho consideren inconstitucional», argumenten tècnics pròxims al ministre Marlaska.

Dones amb tricorni

Fonts operatives de la Guàrdia Civil expliquen la falta de dones entre les seves files no només per la duresa del servei, sinó també perquè desperta menys interès entre elles la possibilitat de destinacions rurals, que són l’àmbit majoritari de desplegament de l’institut armat.

Des de la cúpula de la Benemèrita creuen que, al ritme actual d’incorporació de dones, el cos trigaria 30 anys a tenir un percentatge assimilable al 30% que supera ja el Cos Nacional de Policia.

La mesura de discriminació positiva que ara mira d’incorporar la Guàrdia Civil és molt similar a les mesures decidides per a les ofertes d’ocupació de l’Ertzaintza. A finals de novembre, el Govern casc va presentar un pla per «corregir la infrarepresentació de dones» en la policia basca. Entre les mesures dels ‘ertzaines’ hi havia la reserva d’un percentatge progressiu d’accés més fàcil per a les dones que per als homes fins arribar al màxim legal de reserva de places del 40%.

Notícies relacionades

En els últims concursos d’oposició de la Guàrdia Civil, el percentatge de dones ha sigut una mica superior al 28% entre les que es van presentar per la via d’accés lliure i del 6% entre les que van arribar per la quota dels exèrcits.

Les fonts consultades en Defensa auguren que la rebaixa de la nota en la Guàrdia Civil podria ser enderrocada en el futur per recursos que puguin presentar opositors homes que es considerin perjudicats. En Interior, però, altres fonts al·ludeixen a jurisprudències al seu favor. Entre elles, la sentència del Tribunal Constitucional que el 31 de març del 2011 va desestimar un recurs del Partit Popular contra les llistes cremallera en les eleccions.