Paquets sospitosos

Tres nous sobres amb ulls d’animal, interceptats abans d’arribar a legacions ucraïneses

Venen de l’estranger, i anaven a l’ambaixada a Madrid i els consolats a Màlaga i Barcelona

Tres nous sobres amb ulls d’animal, interceptats abans d’arribar a legacions ucraïneses

Carlos Luján / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Aquest cop el sistema de detecció de Correus, posat sobre avís per la policia després d’una setmana d’alarma i nerviosisme intern, ha interceptat abans que arribessin a destí tres nous sobres dirigits a legacions diplomàtiques d’Ucraïna a Espanya. Els tres contenien ulls d’animal, com l’últim sobre amenaçador enviat a l’ambaixada ucraïnesa a Madrid la setmana passada.

Aquesta tanda d’enviaments anava dirigida a aquesta ambaixada, i també als consultats d’Ucraïna a Barcelona i Màlaga. Fonts policials han confirmat que els sobres han sigut detectats aquest matí pels sistemes de seguretat de l’empresa postal pública. Els enviaments tenen origen a l’exterior del país, segons la primera estimació d’aquestes fonts.

La mateixa font ha anunciat el final de les anàlisis per part de tècnics de la Policia Nacional, que han acreditat l’absència d’explosius o substàncies incendiàries dins els sobres.

La Comissaria d’Informació de la Policia Nacional investiga aquests tres nous enviaments com a part de la mateixa amenaça postal de divendres passat. De fet, aquesta vegada ha sigut possible la seva intercepció abans de l’arribada a destí perquè especialistes de la policia havien explicat als responsables de Correus quin tipus de sobres eren –alguns de color vermell o rosat– i la sospita que la campanya d’enviaments continuaria.

21 sobres, 12 països

La investigació policial d’aquesta cadena d’amenaces amb vísceres d’animals no s’ha afegit de moment a la iniciada per l’enviament de sobres amb material pirotècnic que va arrencar el 24 de març passat –amb la posterior denúncia davant l’Audiència Nacional– amb un de destinat a la Moncloa, i va continuar la setmana passada amb paquets similars i amb la mateixa pólvora a les ambaixades d’Ucraïna i els Estats Units, el Ministeri de Defensa, l’empresa armamentista saragossana Instalaza i la central de satèl·lits de la base aèria de Torrejón.

En aquest altre fet no s’ha abandonat la indagació entre persones de sectors prorussos –corroboren fonts policials–, amb la possibilitat que s’hagi tractat de la campanya d’un actor individual. La policia va deixar transcendir aquest cap de setmana que sospita que l’origen dels enviaments explosius és la província de Valladolid.

Notícies relacionades

Comptant els tres enviaments interceptats a Espanya, el portaveu del ministeri ucraïnès d’Afers Exteriors, Oleg Nikolenko, ha comptabilitzat ja aquest dilluns 21 d’aquests enviaments a 12 països, sempre contra direccions de legacions diplomàtiques o oficines consulars.

Les fonts policials consultades havien expressat la setmana passada la dificultat que estaven trobant per seguir el camí dels sobres, ja que els sistemes de troballa de Correus encara no havien millorat prou, malgrat l’experiència dels sobres amenaçadors amb bales que van circular durant la campanya de les eleccions autonòmiques del 2021.