Negociació pressupostària

Junts se sacseja la pressió del pacte del Govern amb sindicats i patronals furgant en la minoria d’Aragonès

Els postconvergents auguren una negociació «lenta» dels comptes malgrat la pressió dels agents socials perquè hi hagi acord

Junts se sacseja la pressió del pacte del Govern amb sindicats i patronals furgant en la minoria d’Aragonès

GERARD ARTIGAS / ACN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La posada de llarg del Govern de Pere Aragonès acompanyat per les patronals i els sindicats a fi d’arribar a un acord que doni llum a uns pressupostos el 2023 impacta a Junts. Els postconvergents miren de sacsejar-se la pressió davant els agents socials que apressen a un forjar un acord polític, emulant el que ha ajuntat Foment, Pimec, CCOO i la UGT, perquè Catalunya comenci l’any vinent amb uns comptes aprovats o, almenys, encarrilats.

El portaveu de Junts, Josep Rius, no ha amagat que es tracta d’un bon acord –el president el qualifica com a «històric»–, però ha insistit que per moltes fotografies que tingui Aragonès, el que li falta són diputats. I és que amb la seva minoria de 33 suports en un hemicicle de 135 electes aprovar uns comptes requereix molt esforç i capacitat d’entesa.

Davant les presses del cap del Govern, Rius va augurar una «negociació lenta», furgant en el fet que el president es va posar «tard» a esbossar el seu pla, i obviant que va ser Junts qui va sortir del Govern quan el conseller Jaume Giró ja estava negociant els pressupostos. «Encara hi ha falta d’informació, hi ha molta informació que els hem demanat i que no ens han donat», ha insistit, i ha posat així sobre la taula la seva voluntat de furgar ja en el fons de les xifres i encarrilar les converses des del sectorial, amb equips de treball dividits en fiscalitat, drets socials, educació, energies renovables i sanitat.

«S’ha de negociar pensant en les necessitats del país i no des de posicionaments ideològics, perquè llavors serà difícil arribar a un acord. Amb 33 diputats no es pot imposar un model ideològic, quan no hi ha majoria el que s’ha de fer és consensuar», ha etzibat Rius.

Notícies relacionades

En la línia del PSC, i en el pol oposat als comuns, el portaveu ha defensat que la continuïtat del macroprojecte del Hard Rock al Camp de Tarragona és «essencial» perquè «millora l’economia» i és «perfectament compatible amb la sostenibilitat». «Compleix la normativa urbanística i mediambiental, i això ha de quedar clar en els pressupostos. Els que volen parar-lo ho fan per motius ideològics i no per motius de sostenibilitat», ha afegit.

Durant la roda de premsa, Rius també ha confirmat que la presidenta del partit, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, acudiran a la manifestació convocada aquest dimarts contra la reforma del Codi Penal organitzada per l’ANC i de la qual es despenja Òmnium.