El president pressiona per aconseguir un acord sobre els comptes del 2023

Aragonès apel·la a la «responsabilitat de país» per aconseguir un «ampli consens» sobre pressupostos

Situa el PSC en el mateix nivell que Junts i els comuns i demana que no es dilatin les negociacions

Afirma que l’eventual suport socialista i de JxCat no és excloent

Rueda de prensa de la portavoz del Govern de Cataluña, Patrícia Plaja, tras el Consell Executiu

Rueda de prensa de la portavoz del Govern de Cataluña, Patrícia Plaja, tras el Consell Executiu / David Zorrakino (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no afluixa la corda i confia no només a aconseguir un acord pressupostari ben aviat –si una «dilació innecessària»– sinó a fer-ho mitjançant el suport de diversos partits que ja han afirmat que són incompatibles els uns amb els altres en aquesta matèria. Aprofitant una roda de premsa després del Consell Executiu extraordinari que s’ha dedicat a aprovar mesures en favor del català, Aragonès ha apel·lat a la «responsabilitat de país» del PSC, Junts i els comuns, donant així també carta de naturalesa en peu d’igualtat als socialistes en la negociació dels comptes.

Junts i el PSC, no incompatibles

Aragonès ha reclamat l’acord apel·lant a les necessitats de les entitats socials i econòmiques davant la situació de crisi actual i per això continua pressionant els diferents partits: «L’obertura d’aquestes negociacions, en les quals portem setmanes, és perquè hi ha voluntat clara d’arribar a acords, que no han de ser excloents entre ells. Podem arribar a un ampli consens perquè són pressupostos de país, el país necessita els pressupostos», ha assegurat. Aragonès també ha incrementat la pressió al reclamar «propostes» concretes a alguns dels interlocutors polítics amb qui negocia el Govern.

Hores abans, la portaveu del Govern, Patricia Plaja, ja ha traslladat aquest missatge insistint que les converses s’han accelerat amb els diferents partits i fins i tot afirmant que l’objectiu és disposar d’un acord en els «pròxims dies».

Deu milions per acabar amb l’amiant

D’altra banda, el Consell Executiu ordinari ha aprovat un pla global sobre l’erradicació de l’amiant a Catalunya. Es tracta, segons Plaja, d’«un repte de país» i una «prioritat», per al qual ha anunciat una dotació de 10 milions d’euros a aquesta tasca per eradicar aquest material en tres anys.

Notícies relacionades

També ha aprovat un programa d’inserció laboral a dones víctimes de violències masclistes, amb «formació ajustada a cada perfil i adaptada a les necessitats del mercat laboral», amb finançament del fons Next Generation per valor d’1,9 milions d’euros, per inserir un centenar de dones.

¿Qui es queda el gos?

El Govern ha adaptat el Codi Civil de Catalunya en qüestions com el principi d’igualtat entre homes i dones, ha fomentat un llenguatge no «androcèntric», la potenciació de la mediació i el reforç de la protecció dels animals com a «éssers vius amb sensibilitat física i psíquica dels quals s’ha de tenir cura i que s’han de tractar conforme a la seva espècie i procurar-ne el benestar». En aquest sentit, es regula la tinença o titularitat dels animals en cas de separació d’una parella. Els animals tindran un tracte propi diferent del dels objectes. «Es podrà parlar de custòdies compartides i es contempla el dret de successió», ha apuntat Plaja. I entre les prohibicions en cas de separacions quan hi hagi hagut maltractament, també hi figurarà la prohibició de visita a l’animal.