Lleis

Borrell assegura que el delicte de sedició «no desapareix, se li canvia el nom»

  • Avisa que hi pot haver un enquistament de la guerra: «Això pot passar aquí»

Borrell assegura que el delicte de sedició «no desapareix, se li canvia el nom»
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha avisat que en la guerra d’Ucraïna hi pot haver un enquistament com segons el seu parer ha passat en el cas de Corea del Nord i Corea del sud: «Això pot passar aquí».

En una entrevista aquest divendres a La 2 i Ràdio 4 recollida per Europa Press, ha assegurat que aquest conflicte pot acabar tenint «una línia de front, amb violència controlada i un pacte perquè no hi hagi incidents».

Sobre la derogació del delicte de sedició, Borrell ha assegurat que «se li canvia el nom, però l’essència no desapareix», i ha remarcat que el que es fa és organitzar millor la separació de delictes contra l’ordre constitucional i contra l’ordre públic.

«Es deixen clares les actuacions que tenen una raó de ser política i les que tenen una alteració de l’ordre públic», que poden tenir més motivacions més enllà de la política, ha matisat.

També ha afirmat que a Catalunya «s’està començant a entendre» que per canviar les coses s’ha de fer canviant les lleis, amb referència a l’actual Govern de Pere Aragonès, però ha lamentat que per a això hi hagi hagut d’haver el procés independentista.

Ha explicat que no coneix en persona Aragonès, però que és a la seva disposició, i també ha explicat que no coneix personalment l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, i després ha descartat pronunciar-se sobre la seva immunitat i ha defensat que els jutges europeus hauran de decidir sobre això.

Objectius militars a Ucraïna

Borrell ha afirmat que la negociació està sempre sobre la taula, però ha explicat que tot el que ha anat a parlar amb el president rus, Vladímir Putin, ha tornat amb el mateix missatge: «Tinc objectius militars que he d’aconseguir i mentre no els aconsegueixi no tornaré de la guerra», ha relatat Borrell.

El cap de la diplomàcia europea ha afirmat que ara mateix no té relació amb el Kremlin «perquè Rússia no vol», ja que prefereix parlar amb els països per separat que amb ell, ha explicat Borrell, que veu aquesta estratègia com un intent de dividir els membres de la UE.

Sobre el paper de la UE, ha sostingut que Europa pot enviar més defenses antiaèries a Ucraïna, enviar més ajuda militar i per substituir les destrosses causades per la guerra, tot i que ha reconegut que recompondre el sistema elèctric ucraïnès és més difícil, i ha afegit que Rússia vol «posar Ucraïna amb fred i a les fosques».

Notícies relacionades

Ha acusat Putin d’utilitzar «la gana com a arma de guerra» a l’Àfrica, al no enviar blat a aquestes regions i provocar més pressió migratòria amb càlculs estratègics cap a Europa –ha dit textualment–, i a continuació ha apostat per regular la migració.

Borrell considera que hi ha dues maneres d’afrontar la migració des de l’Àfrica: la primera, ajudar des d’Europa al desenvolupament d’aquests països, amb més obertura de mercats i més inversió, i la segona, «mentre això no passi, regular els fluxos migratoris», ja que assegura que Europa també necessita la migració perquè es troba en un hivern demogràfic.