Declaració judicial

Montull i la seva dona neguen un pla per evitar l’embargament pel saqueig de Palau

  • L’acusació afirma que van ocultar el lloguer de tres vivendes a la filla del matrimoni, al net i a un tercer

Montull i la seva dona neguen un pla per evitar l’embargament pel saqueig de Palau

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jordi Montull, condemnat pel saqueig del Palau de la Música i per finançament il·legal de CDC, ha tornat a trepitjar aquest dimecres els jutjats. Però, aquesta vegada, sota l’acusació d’haver ideat un pla, junt amb la seva dona, Mercè Mir, i la seva filla, Gemma Montull, per ocultar els lloguers de tres vivendes embargades el total econòmic de les quals havia d’anar a parar a l’entitat cultural. Montull ha sigut conduït des de la presó de Brians (Sant Esteve de Sesrovires), on compleix condemna. Ell només ha respost a una pregunta i ha dit que no recordava si la seva filla era una de les inquilines; la seva dona, per la seva banda, ha negat que la família ordís una maniobra per eludir el pagament de la indemnització. L’expresident de la institució, Fèlix Millet, que també compleix condemna al mateix centre penitenciari, declararà per aquesta causa la setmana vinent.

Aquesta és la segona causa que s’obre als exresponsables de la institució cultural per intentar eludir presumptament la seva obligació d’indemnitzar el Palau de la Música: a Millet l’investiga un jutjat de Granollers (Barcelona) per la desaparició de béns embargats a casa seva –un piano de cua i uns ullals d’ivori, entre d’altres– i Montull espera judici per ocultar els ingressos que cobrava pel lloguer d’una altra finca embargada. En aquest primer procediment contra Montull i la seva dona –condemnada també per lucrar-se amb l’espoli del Palau–, la fiscalia ha presentat ja el seu escrit d’acusació, en el qual els demana dos anys de presó per un delicte de frustració a l’execució. 

El mes de juliol passat, la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música va presentar una nova denúncia als jutjats després de constatar que els saquejadors de l’entitat cultural estaven ocultant, a més, a l’Audiència de Barcelona, encarregada d’executar la sentència, els ingressos que perceben pel lloguer de tres immobles embargats per la justícia. Aquesta és la causa per la qual ha hagut de comparèixer Montull i la seva dona (la seva filla Gemma no ha assistit per un error en la citació). Les fonts jurídiques consultades asseguren aquest arrendament a dues vivendes al Masnou, on viu un particular i Gemma Montull, i a una vivenda a Teià, on resideix un fill d’ella. Els lloguers fixats van dels 900 euros, al particular, a uns 500 euros als familiars. Quan va ser requerit, Montull va al·ludir que només cobrava una pensió de 2.000 euros i es va comprometre a pagar 500 euros cada mes.

La clàusula de compra

Notícies relacionades

La defensa de la família Montull assegura que tant l’Audiència de Barcelona com el Palau sabien l’existència d’aquests lloguers i que es van firmar abans que la sentència pel saqueig fos ferma. En aquest sentit, va recalcar que també estaven declarats a Hisenda i que servien per pagar despeses, com ara impostos i obres. L’entitat cultural, tanmateix, afirma que desconeixia aquests lloguers i que un el va descobrir al procedir-se a la taxació de l’immoble embargat. Als contractes, que ara han quedat sense efecte, es va posar una clàusula segons la qual l’inquilí tenia preferència per a la compra de la finca. És a dir, Gemma Montull i el seu fill.

El Palau de la Música i l’Orfeó Català han recuperat 12 dels 23 milions d’euros del saqueig perpetrat per Millet i Montull, transcorreguts gairebé cinc anys de la sentència condemnatòria dictada per l’Audiència de Barcelona, que continua buscant béns dels condemnats per culminar el procés de liquidació. Millet va ser condemnat a nou anys i vuit mesos de presó i una multa de 4,1 milions d’euros, i Montull, a set anys i mig de presó i una multa de 2,9 milions.