Terrorisme

Interior trasllada a presons del País Basc i Navarra set presos més d’ETA

Ja estan en presons d’aquestes dues comunitats autònomes 158 dels 180 presos de la banda terrorista, segons les xifres de l’Associació de Víctimes del Terrorisme

Interior trasllada a presons del País Basc i Navarra set presos més d’ETA
3
Es llegeix en minuts

Institucions Penitenciàries ha coordinat amb el Govern Basc el trasllat a presons d’Euskadi de sis presos d’ETA i n’ha traslladat un altre a Navarra, o sigui que ja estan en presons d’aquestes dues comunitats autònomes 158 dels 180 presos de la banda terrorista, segons les xifres de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT).

«L’acostament de presos etarres està a punt de culminar. Com anticipem des de fa ja temps, els assassins podran celebrar el Nadal molt a prop de les seves famílies sense haver-se’n penedit ni haver col·laborat amb la Justícia», ha denunciat en un comunicat l’AVT.

Entre els últims moviments de què ha informat Institucions Penitenciàries està el de José Ignacio Guridi Lasa, condemnat pels assassinats del periodista José Luis López de la Calle i dels guàrdies civils Irene Fernández i José Ángel de Jesús Encinas, el 2002 a Sallent de Gállego (Osca).

Passarà de la presó de Lleó a la que li assigni el País Basc, que gestiona la competència de presons. Va ingressar a la presó el 2001 per una condemna acumulada de 30 anys, 6 mesos i 30 dies de la qual complirà les tres quartes parts el juny del 2023.

Asier Badiola Lasarte, a presó des de gener del 2010 i que compleix una condemna de 50 anys per assassinats en grau de temptativa, pertinença a organització terrorista i danys, va ser traslladat l’any passat des de València a El Dueso (Cantàbria) i ara passarà també al País Basc.

Membre dels comandos Kresala i Tontor d’ETA i condemnat per col·locar explosius a les obres del tren d’alta velocitat al seu pas per Hernani (Guipúscoa) i a la comissaria de la Ertzaintza d’Ondarroa.

Ignacio Bilbao Goicoetxea, Basur, sortirà de la presó de Topas, a Salamanca, per ingressar en una de les tres presons basques, on continuarà complint la pena de 68 anys i set dies per assassinat, col·laboració amb banda armada, amenaces i danys.

Va ser el presumpte autor dels trets que van acabar amb la vida del regidor socialista d’Orio Juan Priede el 2002.

El 17 de març del 2003 Ignacio Bilbao va amenaçar Baltasar Garzón de mort mentre l’apuntava amb la mà en forma de pistola quan el jutge li comunicava al seu despatx el seu processament en relació amb l’assassinat de Priede, unes amenaces que va repetir amb altres jutges posteriorment.

Orkaitz Gallastegui Sodupe també deixarà Topas per anar al País Basc. Va ser condemnat com a cooperador necessari en l’assassinat, el novembre del 2001, del magistrat de l’Audiència Provincial de Biscaia, José María Lidón.

Va ingressar a la presó el 28 d’octubre del 2002 i compleix una condemna de 48 anys, 6 mesos i un dia per assassinat terrorista, incendis i enaltiment del terrorisme, segons Institucions Penitenciàries.

Fermín Villa Michelena, condemnat per dos atemptats amb cotxes bomba a Madrid amb desenes de ferits, passa de la presó de Saragossa a un penal basc per complir la seva condemna a 30 anys per estralls, atemptats, terrorisme i dipòsit d’armes. Complirà tres quartes parts de la pena el desembre del 2032.

Des d’El Dueso, a Cantàbria, a una presó basca serà traslladat Iñigo Zapirain Romano, un dels autors de l’atemptat comès el 2008 contra el patronat militar Virgen del Puerto ubicat al municipi càntabre de Santoña que va causar la mort d’un brigada de l’Exèrcit de Terra.

Va ingressar a presó el març del 2011 i compleix una condemna acumulada de 40 anys per assassinats i delictes d’atemptat, estralls, incendis i lesions. Les tres quartes parts de la pena les tindrà complertes el 2041.

Notícies relacionades

Mentrestant, l’etarra Alberto Viedma Morillas, condemnat pels assassinats del regidor d’UPN Tomás Caballero, pare de l’actual president de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, i del subtinent Francisco Casanova, serà traslladat a la presó de Pamplona des de la de Topas (Salamanca).

Reclòs des del 4 de març del 2002 per complir una condemna acumulada de 30 anys, compleix les tres quartes parts aquest mes.