Reforma del Codi Penal

Els comuns repliquen al PP que el «segrest» del poder judicial és «més greu que el 23-F»

Jaume Asens reivindica la paternitat de l’eliminació de la sedició i nega que sigui un triomf de l’independentisme

Els comuns repliquen al PP que el «segrest» del poder judicial és «més greu que el 23-F»
2
Es llegeix en minuts

El líder d’En Comú Podem (ECP) al Congrés, Jaume Asens, ha defensat la supressió del delicte de sedició, que és, ha recalcat, un triomf del seu partit i no de l’independentisme, i ha advertit al PP que «un atac a la democràcia és mantenir segrestat el Consell General del Poder Judicial».

En la seva intervenció davant el Consell Nacional de Catalunya en Comú, la reunió del qual es fa al Prat de Llobregat (Barcelona), Asens s’ha referit a l’acord que permetrà suprimir el delicte de sedició del Codi Penal i ha ironitzat sobre «l’evident nerviosisme del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i de la dreta».

«Ens diuen que és una humiliació i una traïció a Espanya, i el que els diem és que traïció a Espanya és el secessionisme de la senyora Isabel Díaz Ayuso [presidenta de la Comunitat de Madrid], que amenaça els serveis públics i la nostra sanitat», ha etzibat. Sota el seu judici, una «traïció a Espanya és l’odi que atia la dreta a les escoles» amb la llengua.

Sobre el fet que des del PP es digui que suprimir la sedició és un atac a la democràcia i a l’ordre constitucional, Asens ha apuntat que «l’atac és el que perpetren ells, amb el segrest del Consell General del Poder Judicial». «Això sí que és un atac a la democràcia, fins i tot més greu que el del 23-F», ha arribat a afirmar.

«L’autèntic drama d’Espanya és que tenim una dreta amb un ADN predemocràtic que no accepta les regles del joc si no li serveixen per mantenir-se al poder i que, quan perd, les trenca, perquè està seguint el manual de l’extrema dreta; ho hem vist amb Trump als Estats Units i amb Bolsonaro al Brasil», ha afegit.

Per al líder dels comuns al Congrés, dir que la reforma del Codi Penal és una correcció al Tribunal Suprem és «no entendre el que és la separació de poders», ja que és el Congrés el que legisla, i els tribunals, els que apliquen les lleis. «El problema és que molts jutges disfressats de polítics s’han convertit en els autèntics guionistes de la política espanyola», ha lamentat.

«Coses millorables»

Notícies relacionades

Ha negat, en aquest sentit, que sigui «un xantatge» dels independentistes. «Això no és cert; és una batalla que hem guanyat nosaltres, no ells, perquè ens vam presentar a les eleccions amb aquest compromís, i ens van menysprear els uns i els altres, tot i que ara celebrem que des de l’esquerra ERC i el PSOE hagin mogut posicions, però és la ‘via Asens’, és la nostra via», ha reivindicat.

Aquest mateix portaveu dels comuns ha admès que «hi ha coses millorables» a l’acord, però s’ha mostrat convençut que aquestes millores es poden fer al tràmit d’esmenes.