A Barcelona

El jutge investiga Pablo Casado per unes declaracions sobre l’escola catalana

  • L’exdirigent popular va assegurar que hi ha professors amb instruccions per «no deixar anar al lavabo als nens perquè parlen en castellà»

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona ha admès a tràmit la querella presentada per la Generalitat per les declaracions de l’exdirigent del Partit Popular, Pablo Casado, el desembre del 2021 a la Corunya, en les quals assegurava que a Catalunya «hi ha professors amb instruccions per no deixar anar al lavabo als nens perquè parlen en castellà» seran finalment investigades per la justícia. El magistrat ha citat a declarar l’expolític conservador el 30 de gener.

Els serveis jurídics de la Generalitat van presentar la querella davant el Tribunal Suprem el 20 de desembre de l’any passat, tres dies després de la roda de premsa de l’exdirigent popular i enmig de la polèmica sobre la sentència que obligava les escoles a aplicar el 25% d’hores lectives en castellà. La decisió de fer aquest pas, va argumentar llavors la portaveu de l’Executiu, Patrícia Plaja, responia a «acusacions falses que ataquen el conjunt del professorat i el sistema educatiu». Sis mesos després, al juny, l’alt tribunal va decidir declarar-se incompetent per tramitar-la perquè Casado ja no era aforat, a l’haver deixat el seu escó per la guerra interna en el PP que li va costar el lloc.

La gravació de la roda de premsa

Notícies relacionades

Per això el cas va passar a la justícia ordinària i la querella va recaure, al final, al Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona, que és el que ara ha admès a tràmit la querella, com ha avançat el diari ‘Ara’, al considerar que els fets poden ser constitutius d’un delicte d’injúries, «sense perjudici del resultat de les diligències que es practiquin, segons la interlocutòria judicial». El jutge, a més, ha admès la Generalitat com a part acusadora, alhora que requereix al PP la gravació completa de la roda de premsa en la qual Casado va fer les declaracions i la relació de mitjans de comunicació que hi van assistir.

Les declaracions de Casado van ser criticades pel Govern i els partits catalans. «¿Es pot tolerar que hi hagi professors amb instruccions per no deixar anar al lavabo als nens perquè parlen en castellà? ¿Es pot tolerar que hi hagi nens que per parlar castellà a l’hora del pati els fiquessin pedres a la motxilla? ¿Es pot tolerar que als fills de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional se’ls assenyali a classe i es digui que aquests nens no poden estar integrats?», va dir el llavors president del PP. El llavors dirigent del PP es referia a la polèmica desencadenada en una escola de Sant Andreu de la Barca, on suposadament s’havien discriminat fills d’oficials per haver intervingut en les càrregues policials en l’1-O. Un jutjat de Martorell va arxivar el cas el 2019, al no trobar indicis contra els tres mestres acusats.